Trends en Innovatie

Oma’s eerste iPad

De iPad is geen handige computer. Het is zelfs geen logische laptop. Hoe gruwelijk het ook : het is Steve Job’s nieuwste belediging van ons Neaderthalers. Want het lijkt erop dat hij ons iedere keer moet uitleggen wat de volgende stap is met computers: wij willen zoveel mogelijk gadgets, webcams, addons, functionaliteiten, printerkabels en leesbaarheid – Jobs vindt dat het allemaal anders moet. Simpeler, minder kabels, minder een opstapeling van functionaliteiten en vooral: mooier, met een duidelijker User Interface.

Dat gold voor de iPod, de iPhone en verdikke, met de iPad krijgt hij alweer gelijk – van mij.

De iPad is nu een onhandig ding. Het mist overduidelijk een aantal zaken (de mogelijkheid om te printen, bijvoorbeeld) en dat irriteert. En geeft onbegrip. Desondanks hebben 1 miljoen iPads de winkel al verlaten. Volgens sommigen omdat de iPad de eerste is van een nieuwe generatie computers. Die niet open te maken zijn, waar het niet de bedoeling van is dat geeks er een nucleaire raket mee kunnen lanceren, nee : het zou een electronisch gebruikmiddel zijn. Handig voor computer gebruikers, maar ideaal voor mensen die liever niet met een computer werken. Die meer zien in de user interface van een boek. Van een schrift of schetsboek, fotoalbum of video speler.

De bijgaande video laat volgens mij goed zien, wat de kracht is van de iPad en waar het naar toe gaat met een deel van de computermarkt.

8 reacties

 • Bart Grol

  Ewout,
  Valt me een beetje van me tegen zo de ipad te beschrijven. Ik geef toe, ben vanaf dag 1 erg kritish geweest over de functionaliteiten. Het leek me een grote iphone. Toch de keuze gemaakt er 1 uit de USA te laten overkomen. Kan ik er ook wat over vinden naar onze klanten toe.

  De ipad speelt nu een kleine drie weken een rol binnen ons gezin. Conclussie die ik trek na de opgedane ervaring is dat nu eens niet een 1 op 1 ding is maar een apparaat dat erg makkelijk door verschillende gezinsleden wordt gepakt om even online te gaan. Mail lezen, spelletje spelen, surfen, foto’s kijken. Erg goed is het lezen van de krant. Nederlands uitgaven zijn nog niet vertegenwoordigd. Moet de krant nog naar de ipad, kijk eens hoe de Wall Steet Journal het heeft gedaan…Lijkt wel op de krant zoals harry Potter deze leest…

  Het ding staat zo aan je gaat even zitten. De pc’s worden in huis minder gebruikt. Heb gelukkig geen IT gezin, de kinderen kunnen ook nog praten. De ipad gebruik je even tussendoor. Maakt het wellicht weer meer een mens van je…?

  Als je me vraagt wat er beter kan. Printen is geen probleem want dat kan gewoon. Grote wens die ik wel heb is dat ik makkelijk profielen op het aparaat kan aanmaken. In de OS 4 is het al wel mogelijk meerdere mailboxen op te voeren en te wisselen. Zou dit wel voor mij willen houden, m’n zakelijke mail en agenda (wachtwoord)…

  Als je in de buurt bent, kom eens langs, kan je het zelf beleven en naar de verhalen luisteren van de mensen die ‘het ding’ de hele dag in de buurt hebben. Ik heb ze al geprobeerd over te halen om voor de camera te gaan zitten in de Amgate TV studio. Gaat me niet lukken helaas….

 • Ewout Wolff

  Hai Bart,

  Ik denk dat je mijn post wat verkeerd geïnterpreteerd hebt. Ik ben namelijk al een verklaard voorstander van de iPad. Check o.a. in https://www.onedaycompany.nl/internet-marketing-manager/voorspellingen-2010/ onder “Tablets”: “Ja, ja, de Apple iPad is geintroduceerd. Het ziet er niet onmiddellijk uit als het product waar al sinds 2003 aan ontwikkeld is. Het is “gewoon” een grote iPhone, volgens sommigen. Als ik nu kijk wat een iPhone allemaal kan, dan zou ik zeggen: doet u mij er maar een. Ik denk dat de tablets een succes worden, omdat de computer versimpeld is tot een simpel ding, wat de eenvoud benadert van een boek, een radio of een tv. Geen muizen, kabeltjes of geheime code-taal meer. Een ding wat doet wat hij moet doen, zonder dat je eerst een cursus mechanica moet hebben gehad. Iets waar een zeer groot deel van de bevolking op zit te wachten.

  Ik denk dat de tablets zullen beginnen als E-book readers. Dan is het een kleine stap naar kleuren magazines (iets wat de uitgevers ernstig zullen promoten) en tegen het einde van 2010 zullen al genoeg mensen hebben gemerkt dat het beter werkt voor vooral lezen/kijken. Tegen die tijd is de categorie goed gevestigd. Voor wie het wat serieuzer wil: een goed en evenwichtig artikel dat beweert dat de iPad het gezicht is van het Nieuwe Computer Tijdperk.”

  Ik hoop binnenkort al iets te gaan ontwikkelen voor de iPad, btw.

  Goed om te horen dat de iPad een rol in je gezin heeft. “Mobile computing” is nu nog duidelijker aan het worden. En ik denk, nee: hoop dat computers als de iPad er voor zullen zorgen dat kids niet langer geobsedeerd in een kamertje achter een computer zullen zitten. Maar meer dat ze in een kamer kunnen zitten, waarnaast iemand speelt, waarnaast iemand een boek leest. Respectievelijk : dat computers ons steeds socialer (ook in het gezin) zullen maken.

  Wellicht is dat een trend voor volgend jaar : computers, die ervoor zorgen dat we weer en meer (echte) sociale interactie met elkaar zullen hebben. Ik hoop het.

 • Jacques

  Dank voor het filmpje! Ik denk, net als jij, dat eReaders+ een grote vlucht gaan nemen – boek, krant, magazine (of hybrid daarvan) lezen zonder laptop of netbook rond te hoeven sjouwen. En ja die apps zorgen dan voor de uitbreidingen: Skype erop en een BlueTooth headsetje en je kunt bellen. TV module erop en je kunt hem als afstandsbediening gebruiken – of de TV gids downloaden, tezamen met info over de film waar je nu naar gaat kijken… En andersom, via Wifi kun je de film van de kabel plukken en in de tuin bekijken.

  Voor je iPad app: http://appdevmanual.com/about/.

  En het toppunt van socialiseren: samen op de bank, vanaf je gepersonalisserde iPad, schapen gooien naar elkaar op Facebook – kan in stilte, maar schreeuwen mag 🙂

 • Jacques

  Geen iPad en ik zit ook niet (meer) op FB 🙂 Maar Google leest wel je blog – en ze zijn ook snel: de dag nadat ik dat schreef komen ze met G TV (https://www.onedaycompany.nl/trends-en-innovatie/google-tv) – ben dus zeer benieuwd.

  Overigens, ze zijn wel gestopt met online verkoop van hun eigen Smart One (http://googleblog.blogspot.com/2010/05/nexus-one-changes-in-availability.html) – niet omdat Android niet zou worden gewaardeerd, maar omdat het publiek inmiddels gewend is om een telefoon te krijgen (bij hun kontrakt). Dus daar wenst men dan weer minder ‘open standaarden’ of vrijheid – wel klagen over je kontrakt, maar niet betalen voor je eigen telefoon. Konsumenten…