Kiezen tussen trends volgens ChatGPT
Digital marketing manager

Trends volgens ChatGPT

Ik heb ChatGPT een aantal vragen gesteld over trends in 2023.

Mijn eerste vraag was: “Verzamel de meningen van de 10 belangrijkste trendwatchers voor de komende jaren”. ChatGPT zei dat het geen trends kon beschrijven, omdat het geen toegang had tot deze trendwatchers. Maar het kon wel een aantal trends beschrijven (de eerste heb ik er voor de volledigheid zelf bijgezet):

11 Trends voor 2023, volgens ChatGPT

 1. De oorlog tussen Oekraïne en Rusland en de lange termijn gevolgen hiervan voor de relaties tussen de grote mogendheden.
 2. De voortdurende groei van hernieuwbare energiebronnen en het potentieel van disruptieve technologieën in de energie sector.
 3. De toenemende belangrijkheid van duurzaamheid en corporate social responsibility (maatschappelijk verantwoord ondernemen).
 4. Het potentieel voor de verspreiding van elektrische voertuigen en de impact op traditionele autofabrikanten.
 5. Het potentieel voor vooruitgang in gebieden zoals kunstmatige intelligentie, automatisering en biotechnologie om verschillende industrieën te transformeren. (wow!, EW)
 6. De blijvende impact van de COVID-19 pandemie en het potentieel voor toekomstige pandemieën of wereldwijde gezondheidscrisissen.
 7. Het potentieel voor toenemende politieke en economische instabiliteit en de impact op internationale relaties en handel.
 8. De impact van demografische verschuivingen, zoals vergrijzing en urbanisatie, op verschillende sectoren.
 9. Het potentieel voor vooruitgang in transport, zoals de ontwikkeling van vliegende auto’s of hyperloop systemen.
 10. De voortdurende evolutie van e-commerce en het potentieel voor verdere disruptie van traditioneel detailhandel.
 11. Het potentieel voor vooruitgang in gebieden zoals virtuele en aanvullende realiteit (Virtual – en Augmented Reality, EW) om verschillende industrieën te transformeren.

Mijn reactie op deze lijst

(Voor de volledigheid: behalve het eerste punt heb ik hier zelf niets van geschreven!)
Zeker geen slechte opsomming. Nog vrij algemeen, maar als begin van een gesprek of rapport geen slechte start.

Ik ben door blijven vragen, het resultaat vind je hieronder. Hierdoor is deze post niet al te mooi geworden, slordig zelfs. Ik neem dit nu voor de koop toe: ik denk dat het belangrijker is om informatie te delen, dan dat dit artikel puntgaaf er uit ziet. We gaan verder:

Keuze tussen verschillende trends (afbeelding gemaakt door Dall-E)

Vervolgens stelde ik ChatGPT een aangepaste vraag over trends : “Doe bij wijze van gedachte-experiment alsof u een marketingmanager bent van een internationaal bedrijf in de financiële dienstverlening. U besteedt ongeveer 90% van uw tijd en budget aan online marketing. Uw baas heeft gelezen over verschillende trends die al dan niet van invloed zijn op uw bedrijf en wil weten welke trends de moeite waard zijn om verder te onderzoeken. Bereid een lang verslag voor over deze trends en wat u zou aanraden om eraan te doen.”

(Grappig: in de vertaling is het “you” vertaald naar “u”). Dit leverde dit antwoord op:

 1. Personalisatie: Met de verspreiding van data en de vooruitgang van de technologie is het nu mogelijk voor bedrijven om hun marketinginspanningen te personaliseren voor individuele klanten. Dit kan worden gedaan door het gebruik van cookies, tracking pixels en machine learning-algoritmen om gegevens te verzamelen over het gedrag en de voorkeuren van klanten. Ik raad aan om de toepassing van personalisatie in onze marketinginspanningen te onderzoeken, aangezien dit het engagement en de loyaliteit van klanten kan verhogen.
 2. Videomarketing: Videocontent is de laatste jaren enorm in populariteit toegenomen, en financiële bedrijven beginnen hiernaar om te kijken. Door het creëren van aantrekkelijke, informatieve video’s die gebruikelijke klantenvragen en -zorgen aanpakken, kunnen bedrijven vertrouwen opbouwen en zichzelf vestigen als gedachtenleiders in de industrie. Ik raad aan om het gebruik van videomarketing te onderzoeken om de merkbekendheid te verhogen en nieuwe doelgroepen te bereiken.
 3. Influencermarketing: Samenwerken met social media-influencers kan een krachtige manier zijn om een gerichte doelgroep te bereiken en merkcredibiliteit op te bouwen. Door te werken met influencers die door hun volgers worden vertrouwd en die zijn uitgelijnd met onze merkwaarden, kunnen we gebruikmaken van hun netwerken en verkeer naar onze site leiden. Ik raad aan om mogelijke influencerpartnerships te onderzoeken en te bepalen of ze een haalbare strategie zijn voor ons bedrijf.
 4. Social media-advertising: Met meer dan 3 miljard mensen die wereldwijd social media gebruiken, kan advertising op platforms als Facebook, Instagram en Twitter een effectieve manier zijn om een groot publiek te bereiken. Door gerichte campagnes te creëren en functies zoals retargeting en lookalike-doelgroepen te gebruiken, kunnen we de kans op conversies verhogen en verkopen aanjagen. Ik raad aan om social media-advertising te testen om te zien of het een winstgevend kanaal kan zijn voor ons bedrijf.
 5. Kunstmatige intelligentie: AI wordt snel geïntegreerd in verschillende aspecten van digitale marketing, van chatbots en klantenservice tot contentcreatie en gepersonaliseerde aanbevelingen. Investeren in AI kan ons helpen om repetitieve taken te automatiseren en een meer gepersonaliseerde klantervaring te bieden. Ik raad aan het gebruik van AI in onze marketinginspanningen te onderzoeken en te bepalen of het een concurrentievoordeel kan opleveren.

  In het algemeen raad ik aan deze trends te onderzoeken en te testen om te bepalen of ze goed bij ons bedrijf passen. Door op de hoogte te blijven van de nieuwste marketingtrends en -technologieën kunnen we ervoor zorgen dat we de meest effectieve tactieken gebruiken om onze doelgroep te bereiken en aan ons te binden.

Mijn reactie op deze laatste lijst

Deze lijst geeft goede suggesties en meer uitgebreide beschrijving. Je merkt wel, dat er weinig tot geen rekening gehouden is met het internationale karakter van het bedrijf of dat het in de financiële dienstverlening werkt. Ik ga kijken of ik hier nog meer reactie uit kan krijgen, als ik wat dieper graaf.

Maar: ChatGPT blijft verrassen en blijft zonder meer indrukwekkend. Terwijl ik dit schrijf, bedenk ik mij hoeveel mensen ik nu eigenlijk zou moeten mailen over deze ontwikkeling. In de hoop dat ze blij verrast zijn of schrikken. Maar er in ieder geval iets mee gaan doen. Et tu, lezer?