Interim Marketing Manager

Welke Podcasts mij nu boeien

Ik begon in 2005 met het luisteren naar podcasts. Vooral in de auto of het openbaar vervoer. Tot mijn verbazing merkte ik toen hoe lastig het was om mensen uit te leggen wat ik er leuk aan vond. (Dat lees je wel in mijn post uit 2007).

Eenvoudig gezegd is dit het: een intiemere ervaring dan met andere media. Het zorgt ervoor dat je dichter bij een onderwerp bent, waardoor je beter kan luisteren naar informatie, een discussie, een verhaal. En een verhaal, presentator of spreker meer aankomt of emotioneert.

Werk podcasts

Ik werk als adviseur op de scheidslijn van marketing en innovatie. Waardoor ik veel techniek en trends interessant vind. Maar na meer dan 10 jaar luisteren, merk ik dat ik in deze categorie het minste heb. Gewoon, omdat ik niet meer elke week wil luisteren. Of wel weet wat de ontwikkeling is. Toch blijven er een paar goede over:

  • De Technoloog – Met afstand de beste Nederlandse tech podcast. Niet alleen door de goede onderwerpen en gasten, of de kennis van beide presentatoren, maar vooral omdat deze zo overduidelijk gepassioneerd zijn over de onderwerpen. Ze betrekken hun persoonlijke ervaringen en leven erbij, plus hun wederzijdse respect en interactie is leuk.
  • This Week in Google (TWIT) – Toen ik begon met podcast luisteren, vulde TWIT mijn oren. Met: This Week in Tech, Macbreak Weekly, Triangulation en vele andere. Meer dan 10 jaar naar geluisterd. Maar soms wil je wat anders, vandaar dat ik alleen TWIG in deze lijst overhou: Over Google en eigenlijk over De Cloud. Dus ook over Facebook, startups, etc. Naast de eeuwige Leo Laporte erg goede inbreng van Jeff Jarvis en andere gasten.

Interesse podcasts

  • A16 z – Tech en culture trends van de VC Andreessen-Horowitz. Interessant voor wie van strategie, lange termijn en trends houdt.
  • Artificial intelligence Lex MIT AI – Tja, over AI dus. Ik ben hierin net begonnen. Kwaliteit is goed, nu kijken of dit een blijvertje is.
  • Long Now: seminars about Long-term Thinking. Deze foundation bouwt een klok, die 10.000 jaar moet lopen – zo oud zijn de piramiden niet eens. Dat vraagt om een andere manier van denken en je loopt tegen andere problemen aan dan onze huidige maatschappij, die steeds meer ingericht is op de volgende seconde. Zeer speciale sprekers en inzichten.
  • The Pitch (Gimlet) – Sharktank, maar dan leuk, kort en respectvol. 

Hobby podcasts

  • Criminal – Gaat over crime, misdaad. Niet over bloedige details, maar meer over de verhalen van de mensen of vreemde situaties waarin dit gebeurde. “Hi, this is Phoebe” met de speciale intonatie kunnen na-zeggen is het ware teken van de Criminal-nerd.
  • Dan Carlin’s hardcore history – Okay, ik vind geschiedenis gaaf. En deze man kan er erg boeiend en beeldend over vertellen. Over Caesar die ingesloten is door Vercingetorix, maar snel met zijn witte paard naar breuken in de Romeinse rijen galoppeert, over de verwensingen van de Galliers achter de palissades, etc.
  • De Correspondent –  Lange verhalen door de mensen die het meest zichtbaar strijden voor goede journalistiek. Hun podcasts zijn redelijk taai en sommige presentatoren zijn wel heel erg blij met zichzelf, maar alleen al voor Joris Luyendijk is het de moeite waard. 
  • Ologies –  Doorgekregen van mijn dochter. Een leuke combi van wetenschap en bijzondere verhalen.
  • Radiolab –  Een van de beste podcasts die er is: goed vertelde en onderzochte verhalen. Vind ze beter dan This American Life.
  • Science vs.  (Gimlet) – Spannende onderwerpen worden hier bekeken va 2 kanten: door die van de wetenschap en door een andere bril. Dat geeft prettige inzichten in bijv. Gebruik van wapens, wel/niet inenten, DNA-kits en of je ze kan vertrouwen, wie bouwde de piramides, is transgender zijn wetenschappelijk aantoonbaar, is de 7-minuut workout onzin of niet? Etc, etc.
  • The Infinite Monkey Cage (BBC) – Comedy in combinatie met zware wetenschap, kan dat? Antwoord: ja.
  • The New Yorker: Politics and More – De titel zegt het al. Zeker in de tijd van Trump is het interessant om diepere inzichten te krijgen.
  • Slow Burn – Documentaire podcast over het impeachment proces van Nixon en later Clinton. 
  • This American Life – Een klassieker, met elke week weer mooie verhalen. Zo veel en overweldigend, dat ik er niet vaak naar kan luisteren.

Entertainment

  • The Classic Tales podcast – Een verteller leest een literatuur/horror/humor boek voor. Luisterboeken is een verhaal apart, kijk of het voor je werkt.
  • Desert island Discs – (BBC)  – Een van de oudste radioprogramma’s van de BBC, in podcast-vorm: beroemdheid kiest favo 8 platen en vertelt waarom. Geeft leuke inzichten in de mensen en je pikt andere muziek dan je gewend bent op.
  • Conan O’ Brian Needs a friend – Beroemd iemand nodigt andere beroemdheden uit. Een recept voor meer podcasts, maar deze is leuk en grappig. Weet niet hoe lang ik hier naar kan luisteren.
  • Fab4Cast (Avro/Tros) – Ik blijf de Beatles leuk vinden. En deze Nederlandse mannen vervullen elke nerd-wens hierover. Mooie verhalen over de platen, verschillende versies, uitleg over de muzikaliteit van de Beatles, etc.
  • Friday Night Comedy (BBC) – 4 comedy shows vallen hieronder, waarvan ik de News quiz en Dead Ringers leuk vind. 
  • Real Time with Bill Maher – Amerikaanse comedian Bill Maher bespreekt de politiek van de week. Geeft bijzondere inzichten en discussies, omdat de man intelligent is en a-typische meningen en vragen heeft.
  • WTF with Marc Maron Podcast – Zwaarmoedige comedian ondervraagt beroemdheden, waarbij hij vooral belangstelling heeft naar hun historie, achtergrond en motivatie. Nog nooit zoveel en open verhalen gehoord over drugsgebruik, vreselijke ouders, slechte relaties of de pijn en toewijding die nodig is om een vak echt goed te doen.  Explodeerde toen hij Obama als gast had gehad.

Aanraders

Niet meer op mijn lijst, maar deze kan ik aanraden:

  • Serial – het eerste seizoenJournaliste duikt in een moord van meer dan 20 jaar geleden en vraagt zich af of de veroordeelde man wel de echte moordenaar was. Deze podcast zorgde voor de doorbraak van podcasting, alleen daarom al luisteren. Uit de stal van This American Life, dus storytelling Galore.
  • S-town – Uit dezelfde stal als Serial. Niet nadenken, downloaden en beginnen: een verhaal zo bizar, dat je denkt dat het verzonnen is. Maar dat is het niet.
  • Podcasts-netwerken – Een aantal bedrijven maakt meerdere podcasts en zijn er goed in. Kijk daar eens rond, misschien vind je er meer dan ik hier opnoem. Kwaliteit wordt geleverd door: BBC, TWIT-network, Gimlet, This American Life en BNR uit Nederland.

(Geïnspireerd door de vraag van @puur / Anna-Maria Mantel-Giannattasio op Linkedin waar ik naar luisterde). Grazie, signora).

Eén reactie

  • Frank Meeuwsen

    Radiolab! Hoe kon ik die vergeten in mijn lijst! Wat een top producties zijn dat. Hier zitten verhalen tussen die me bijblijven zoals de oorsprong van de Crossroads in bluesmuziek, waarom de kleur blauw eigenlijk niet bestaat en hoe de Bolero van Ravel in iemands hoofd nestelde. Fantastische verhalen!