Trends en Innovatie

Begin van het Einde van het PC-tijdperk

PC’s bestaan al zo lang in ons leven, dat je bijna vergeet dat ze er nog maar 25 jaar zijn. En onderstaand bericht geeft volgens mij aan dat ze over de top heen zijn – we gaan meer naar mobiele devices, zelfs al hebben we ander gedrag dan de Japanners gehad :

De rol van PC’s in Japanse huizen wordt minder, omdat het ooit zo machtige monopolie van processing power bedreigd wordt door gadgets zoals smart phones die je kan gebruiken als zak computers, geavanceerde game consoles met internet verbinding, digitale video recorders met terabytes geheugen.

Volgens Associated Press:

Japan’s PC market is shrinking, leading analysts to wonder whether Japan will become the first major market to see a decline in personal computer use some 25 years after it revolutionized household electronics — and whether this could be the picture of things to come in other countries.

“Consumers aren’t impressed anymore with bigger hard drives or faster processors. That’s not as exciting as a bigger TV,” Masahiro Katayama, research group head at market survey firm IDC said. “And in Japan, kids now grow up using mobile phones, not PCs. The future of PCs isn’t bright.”

Deze ontwikkeling gaat hard door: overal worden chips in gestopt. En dit zal
doorgaan. De PC is dan het ding wat thuis staat, waar je bijvoorbeeld
(web-)TV mee kijkt. Maar je gaat dat dikke ding zeker niet meer ergens mee
naar toe nemen.

Dat deden we vroeger.

4 reacties

  • Jacques

    “De PC is dan het ding wat thuis staat, waar je bijvoorbeeld (web-)TV mee kijkt.”

    Ik denk zelfs daar niet voor – er is al integratie: TV’s met webverbindingen – eerst kreeg je internet via de kabel, nu surf je het web op je TV – en kun je je mail beantwoorden en chatten op je plasma screen in de woonkamer.

    Allerlei PC-funktionaliteit op mobile devices – mooi, handig. Maar mijn mail etc. doe ik toch nog steeds het liefste vanaf mijn pc, met een toetsenbord.
    Maar dan, ik ben ook van de oude stempel, weet je wel, weet je niet 🙂

  • Ewout Wolff

    Beste Jacques, gelukkig zijn er oude gewoontes (en mensen) die niet voorbij gaan.
    Ik schrijf bepaalde dingen zeeer graag met balpen op zacht meeverend papier. Ik hecht zeer aan boeken. Ik kan mij niet voorstellen dat ik ze ooit ga vervangen door iets wat een “Kindle” heet, brrr!

    Maar het kan. Zeker de dingen die je “gewoon” kon doen op een PC. En daarmee zie ik die oude stofzuiger op mijn bureau steeds meer in waarde dalen. (zie: Fax)

  • Jacques

    Yep – boeken blijven toch wel zeer speciaal – niet alleen vanwege het bezit of de waarde, maar ook vanwege het gemak: even ergens gaan zitten in een hoek met een goed boek – probleem is wel, dat er ook ontzettend veel goede eBooks zijn – ook klassiekers – die je dan wel wil lezen, maar dan eigenlijk liever niet 200 pagina’s vanaf je scherm – want daar kijk je al 80% van je tijd naar.
    En printen is ekologisch ontverantwoord, behoorlijk prijzig (inkt is duurder dan de printer die je erbij kreeg) en dan – moet je het zelf weer gaan inbinden in zo’n plastic mapje? Dan lijkt je boekenkast ook op je kantoor.
    Dus misschien is zo’n eBook reader zo gek nog niet – als is het maar om nu eindelijk eens al die gratis pdf’s (dus niet de klassiekers die je nog eens een keer moet lezen) ‘op te ruimen’.

  • Ewout Wolff.

    Je hebt helemaal gelijk : ook papieren versies van een boek hebben zo huh nadelen.

    Maar ik heb de oplossing voor je : Audible.com : waar je 30,000+ boeken kunt beluisteren, voorgelezen door welbespraakte acteurs en voorlezers.

    Nu al zit ik dagelijks te luisteren naar Podcasts van radioprogramma’s, presentaties e.d. Dan is een boek beluisteren waarschijnlijk een kleine stap.

    En wel zo milieuvriendelijk, digitaal.