Nieuwe Concepten

Laat Onze Data Vrij !

copyright: David Simonds/The EconomistBig Data. Data management. Lifestreams. (Data) Firehose.
Wat de woorden ook zijn, ze geven aan: data zijn steeds belangrijker in ons leven.
We produceren er meer van, websites combineren onze data met die van vrienden en kijken naar metadata om voor ons relevante trends te ontdekken.

Maar het merendeel van relevante data zitten vast. Tot nu toe werden deze data keurig netjes bewaard, zoals we al eeuwen doen: in opbergkasten of hun moderne versie: op servers of harde schijven. Waarom zou je veranderen? En bovendien: kennis (en data) is macht, nietwaar?

Data Are Relations

En dat is zonde, zegt bijvoorbeeld Sir Tim Berners-Lee. Hij is een voorstander van “Linked data” – een idee, waarbij data zelf (en niet de documenten of websites waar ze in zitten) met elkaar kunnen linken. Het is dan ook een afgeleid idee van het idee van het semantische web.
In 2009 kwam hij naar TED om het idee uit te leggen. Ik vind het lastig om hem te zien presenteren – het lijkt soms of hij de woorden eruit moet persen. Toch gooit hij er zoveel energie tegenaan, dat ik ook het vervolg van zijn presentatie kan aanbevelen – linkeddata: een jaar later. Hij geeft als voorbeeld http://www.openstreetmap.org, waar veel vrijwilligers in korte tijd de wereld in kaart brengen.

Hij vertelt verder dat we de ruwe data vrij moeten laten. En een mooie: “Data are relations” – data vertellen niet alleen wat ze zijn, maar ook waar ze aan gelinked zijn. En data bouwt verder op andere data en linkt met andere data. En die combinatie geeft vaak een nieuwe rijkdom aan inzicht, aan relevantie en belang. Kortom: ook hier een netwerk-effect, wat we ook van het normale internet hebben gezien.

De ladenkasten blijven dicht…

Voor internet liefhebbers zijn de toepassingen van zijn ideeën niet moeilijk om te zien: als je eenmaal een mashup hebt gezien, begrijp je dat onze wereld interessanter kan worden, als je meerdere lagen met data combineert tot een nieuw inzicht.

Dus, zou je zeggen: iedereen enthousiast en de ladenkasten van bedrijven, instanties en overheden vliegen open? Ehm….nee. Dat gaat nog even duren, denk ik. Veel van onze “brick”-instanties ontlenen nog erg veel prestige aan het feit dat zij de gegevens voor zich houden. En dus krijg je vrij bizarre situaties als het bestaan van de Kamer van Koophandel, waar je voor een paar euro informatie krijgt, die je sinds tijden gewoon kan opzoeken op Google Maps of Google.

…maar niet in de UK !

In de UK zijn ze gelukkig al wel goed bezig. Daar houdt o.a. de Guardian een blog bij over “Free Our Data”, waar je prachtige voorbeelden kan zien van de UK overheid, die meer en meer data sets openbaart en die binnen korte tijd gebruikt worden voor overzicht van waar openbaar geld heengaat. Kijk op het bijbehorende blog en je krijgt bijna het idee dat de Guardian een revolutie wil ontketenen: van gemeente data, fietspaden, busroutes en nog veel meer.
Het (eind-?) resultaat is vrij spectaculair: de vrijgave van COINS – kortgezegd: een gedetailleerd overzicht van alle overheidsuitgaven van den UK. Met als gevolg dat lezers van the Guardian de kostendeclaraties van parlementsleden konden checken – met pijnlijke gevolgen.

Wow.

Hebben wij dan zoiets niet in Nederland? Toch wel: Opendatanederland.nl, maar hier zit nog niet dezelfde hoeveelheid energie achter als in de UK. Misdaadkaart.nl combineert locatie met persberichten van Nederlandse politiekorpsen. Maar daar blijft het wel bij.

Marketing en Open Data

Voor marketeers is het niet moeilijk om te zien wat er zou gebeuren als onze overheid hetzelfde zou doen: de data van een partij, die zo’n deel heeft in onze economie, moet wel interessante info opleveren, zeker als die overheid verantwoordelijk is voor het in stand houden van hele branches, zoals: Cultuur, onderwijs, verkeer & waterstaat, defensie om maar een paar te noemen.

Ook alle subsidies lijken mij boeiend voor bedrijven: je maakt duidelijker of een bedrijf in aanmerking komt voor een subsidie – of dat zijn concurrent er al mee vandoor is gegaan. (dan krijg je direct een beter idee van subsidie-misbruik)

Maar ook de overheid als data verzamelaar boeit mij:
– data van verkeersongelukken door de jaren heen en een verzekeraar kan een app bouwen, die je waarschuwt bij een gevaarlijk verkeerspunt.
– data van alle files, waardoor je file voorspellingen kan geven – waardoor je spreiding van verkeer bevordert (handig voor de transport sector)
– geef de data van hoeveelheid regen, stof, gevaarlijke stoffen op een locatie (voor de milieuconsultants)
– alle nieuwbouwprojecten (voor winkeliers en Ikeas), verbouwingsaanvragen (hypotheekverstrekkers en milieudiensten), visvergunningen, jachtvergunningen, rioolrechten, WOZ-niveaus; volgens mij zijn zelfs de hoeveelheden weggepompt water door de waterschappen boeiend voor bedrijven!

Het meest gebruikte heb ik nog niet eens genoemd: denk aan al die miljoenen euro’s, die nu uitgegeven worden door marketeers, om meer kennis te krijgen over hun klanten en hun omgeving.

Alleen daarom al zouden marketeers moeten mee schreeuwen: Laat Onze Data Vrij !

13 reacties

  • Sjaak Adriaanse

    De link naar Opendatanederland.nl stuit op de melding ‘Forbidden. You don’t have permission to access / on this server.’ We zijn er nog niet helemaal dus…

    • Ewout Wolff

      Verdikke Sjaak, dat is slecht. Heb de afgelopen weken de site een paar keer gecheckt, nu is er dit weer gebeurd. Dank voor je melding.

      Opvallend genoeg zijn er wel aanpalende initiatieven: check op Open Data Nederland in Google.nl. Bijvoorbeeld op Linkedin: Open Data Nederland (veel ambtenaren) en Slideshare (iets met belastingen) en een OpenDataOverheid Wiki: http://www.opendataoverheid.nl/3_Bronnen

      Heb zojuist via Twitter een aantal mensen getweet, die hierin genoemd zijn. ( http://twitter.com/#!/EwoutWolff/status/7420185057165312)

      Ben benieuwd naar hun reactie!

      • Sjaak Adriaanse

        Zaterdag (4-12) stond in de bijlage VKBanen van de Volkskrant een relevante column van Josta de Hoog en Pieter Winsemius van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, die vooral ingaat op mogelijke besparingen door het inzetten van de gezamenlijke slimheid van de burgers. Ik kan de column nog niet op internet vinden. Genoemde websites: wijbouweneenwijk.nl (Smallingerland), verbeterdebuurt.nl.

    • Ewout Wolff

      Aha! Dus Daar komt Ushahidi vandaan! Wat is er toch aan de hand met Afrika, Jacques, dat hier zoveel erg goede sites/software vandaan komt? Ubuntu is natuurlijk een ander erg goed voorbeeld.

      Van Ushahidi had ik al een paar keer gehoord, maar dacht dat dit een typische internet startup naam was (want exotisch), in plaats van een Afrikaanse naam erin gezien. Ga White African nader bekijken. Alles voor betere info curation, natuurlijk.

      • Jacques

        Ushahidi = White African = Kenia. Ubuntu is een Linux-distro van Marc Shuttleworth (de ‘astronaut’) in Kaapstad.
        En zoals ik je eerder mailde, hebben we hier sinds kort telefoon-bankieren – maar, ontwikkeld in Kenya en daar een enorm sukses voor micro-payments (omdat de banken infrastruktuur ontbreekt ,maar men wel ‘allemaal’ een mobieltje heeft). Hier overigens wel volop bank-filialen, maar lean internet bank (Capitec) is in opmars terwijl de 4 mastodonten zware tijden tegemoet gaan…

        Ik weet niet welke sites jij tegenkomt, (aparte post?), maar op zich ziet hier wel kennis en ervaring – op design-gebied denk ik (onder voorbehoud) dat Europa en VS nog wel iets voor lopen. Daarnaast kom ik toch ook nog wel ‘goede’ sites tegen die dan net niet af zijn – oog voor detail (en onderhoud), zeg maar. En, hoewel men dan wel een website heeft, wordt die niet altijd volledig ingezet in de marketing (een van de dingen die ik probeer te veranderen…) – maar dat heeft dan weer te maken met het aantal gebruikers, natuurlijk.

        Google wil iets meer (gaan) doen voor Afrika, en heeft Baraza opgezet: http://3.ly/Km28. En, http://3.ly/pR4C – Afrika blijft dus nog even ‘dark continent’ 🙂 (enige lichtvlek is Jo’burg).

        Dus er gebeurt van alles, zij het op een iets andere manier en tempo: geld en netwerken (gigantische afstanden) blijven natuurlijk de remmende faktoren.

        • Ewout Wolff

          Sinds ik in 1985 in Kenya en Rwanda werkte, laat Afrika mij niet los. Was dus erg geinteresseerd toen ik een paar jaar geleden hoorde van het vele en goede gebruik van de mobiel door de Kenyanen. En dat ze niet stilstaan blijkt wel uit dit bericht op de BBC: http://www.bbc.co.uk/news/business-11793290

          Het zal volgens mij niet lang meer duren of dit soort mobiel betalen wordt ook in NL breed uitgezet. De Rabo is al goed bezig en ik begreep dat Google een mobiel betalen bedrijf gaat overnemen en de techniek hiervan wil inzetten met Android. (dat je dit met de Nokia al jaren kon – daar hoor je niemand over, btw).

          Het is niet het eerste goede nieuws uit Afrika. (bijv: http://www.afrik-news.com/article18303.html).

          Over sites: ik weet niet precies over wat voor soort sites je het hebt. Goed dat Zuid Afrika goed mee gaat met de internet ontwikkelingen. Prettig om te horen dat er meer & meer lichtpunten zijn!

  • Annemarie van Campen

    De strekking van je artikel kan ik natuurlijk alleen maar onderschrijven! Wat betreft Open Data Nederland, deze ondergaat op het moment een complete restyling. Binnenkort vind je via de link een overzicht van open data sets uit Nederland, interessant nieuws en interviews met betrokkenen.

    • Ewout Wolff

      Hallo Annemarie, uit je commentaar begrijp ik dat je je bezig houdt met Open Data Nederland. Hoe is dit op dit moment opgezet : als een groep enthousiastelingen? een stichting, vereniging of bedrijf? Ben benieuwd naar je link,

      Groet,

      Ewout

    • Ewout Wolff

      Hai Annemarie, hartelijk dank. Ik heb het bovenstaande artikel ook op Marketingfacts.nl gezet. Ik zou het waarderen als je hier of daar kan aangeven als Open Data Nederland gerestyled is.

  • Ton Zijlstra

    Hoi Ewout. Sinds een jaar of drie houd ik me nu met open overheidsdata bezig. Nederland zit op zich niet stil, al is niet alles even zichtbaar in ons polderland, zoals bijv. wel in de UK waar de politieke aandacht groot is. Kort door de bocht: het wettelijk kader (alles is openbaar, tenzij…) is er, diverse overheidsinstanties spelen ook ruwe data vrij (zoals bijv OCW alle onderwijsgegevens), maar hoe en onder welke voorwaarden is nogal versnipperd. Min BZK werkt aan het dossier ‘open overheid’ en maken zowel op niveau van wetgeving als praktische zaken stapsgewijs vordering. Zo wordt er nu gewerkt aan een NL data catalogus naar model van data.gov.uk. Donner moet er nog een klap op geven, maar hij is praktisch klaar. Zelf pleit ik ook toenemend voor open data als hulpmiddel voor de overheid zelf (dus niet alleen transparantie of zo.) Grasduin een beetje in slideshare.net/tonzijlstra voor wat ik zoal een presa’s daarover geef. Op epsiplatform.eu vind je nieuws uit de EU lidstaten over open overheidsdata (ben er nieuws editor) en op ourdata.eu verzamel ik voorbeelden van initiatieven, hergebruik en bronnen van open overheidsdata.

    • Ewout Wolff

      Hai Ton, goede links, dank je! Ik ga ze rustig bekijken. Dat je een positieve rol hierin speelt is duidelijk en had dit niet anders verwacht.

      Een lastige vraag wellicht: hoe lang wordt hier al over gepraat binnen de overheid?

  • Ewout Wolff

    Ton stuurde mij dit commentaar per mail – ik post het hier met zijn toestemming:

    Hoi Ewout,

    je vroeg op je site hoe lang er al over open data wordt gepraat in NL. Ik heb geprobeerd te reageren, maar je Disqus widget geeft een application error. Dus dan maar ff per e-mail:

    In NL is ‘open data’ in ieder geval sinds 2.5 jaar op de radar, maar hergebruik al veel langer (de TomToms etc. zitten er natuurlijk al langer op, in EU is hergebruik al 18 jaar discussie). OCW is in de afgelopen 6 jaar bezig geweest al. Juridisch is er de WOB sinds 1980, en de hergebruik clausule op basis van de EU PSI Directive uit 2003 die sinds 2005 in de WOB is opgenomen. In NL is er geen politieke aandacht voor, dus geen ‘grote klappen’, maar wel stapsgewijs vooruit. Sinds het najaar van 2008 werk ik met BZK aan wat van die losse stappen. De catalogus is discussie sinds de Britten het informeel lanceerden in september vorig jaar (en formeel afgelopen januari). Dit jaar heeft BZK in dat kader gewerkt aan 1) onderzoek naar welke datasets er op rijksniveau al zijn (http://www.dialogic.nl/component/option,com_dialogic/puid,2010.035-1022/task,publicatie), onderzoek naar hoe de bestaande catalogi in de EU zijn georganiseerd en wat het kost (juli/augustus dit jaar), plan voor een eigen catalogus (augustus), bouw van de NL catalogus (nu, nl.ckan.net als basis, te publiceren op overheid.nl).

    groet,

    Ton

    PS, de verkenning naar Europese catalogi, organisatie en kosten, als ook het plan voor een NL catalogus die uitgroeit naar community/kennishub voor alles rond open data, heb ik deze zomer uitgevoerd/geschreven.
    ——————————————-
    Interdependent Thoughts
    Ton Zijlstra

    ton@tonzijlstra.eu
    +31-6-34489360

    http://zylstra.org/blog
    ——————————————-