Online Leven

De tijd is gekomen

Het is dan toch gebeurd: de ballon is geknapt, de lijn verbroken, de dijk gebarsten.

Ja natuurlijk heb ik het over Cambridge Analytica en Facebook, wat dacht je dan?

Misschien is het omdat ik ooit jurist was. Misschien omdat ik als geboren Rotterdammer de verhalen ken van wat vervelende mensen doen met bevolkingsdata. En omdat ik genoeg levenservaring heb om te weten dat ongecontroleerde Macht vroeger of later misbruikt wordt.

Er is al meer dan genoeg geschreven over de macht van data, dat Google en Facebook zoveel aandacht en geld verzamelen. Dat we moeten nadenken, niet alles op het web donderen, dat privacy niet verkeerd is. Dat er donkere kanten kleven aan het web en de verbonden technologie.

Maar er gebeurde iedere keer niets.

We waren als online nerds misschien blij dat na 10 jaar trekken éindelijk de maatschappij inzag dat we gelijk hadden: dat internet, dat was pas gaaf. We werden van nerds en losers ineens helden. Alles waar we maar naar wezen werd een hit. Dus ging iedereen als een malloot los op social media. Wilde iedereen een startup. En ging iedereen net zo vreemd als wij met zijn nek naar zijn mobiel kijken.

Nooit was het verkeerd. De schaduw-profeten werden weggejouwd, de twijfelaars verwezen naar het Kamp der Unbelievers. Kritiek hebben was Niet-Geloven.

En nu zitten we dus met de gebakken peren: een inherent onveilig internet, verslaafde smartphone gebruikers, een omgeving die gebruikers zo checkt dat het geheime diensten doet verbleken. Cialdini, Influencers en Analytica worden zonder problemen ingezet om de conversie op te drijven, ook al weten we dat er kinderen aan de andere kant zitten of mensen die minder weerstand kunnen bieden.

Dit is wat je krijgt als je je eigen mooie droom te hard blijft najagen, te weinig twijfelt en kritiek in de wind slaat. Dit is wat je krijgt als je leiderschap bij anderen neerlegt en jezelf ronkend in slaap wiegt.

Wakker worden dus. Zelf weer nadenken. Kritisch zijn. Naar anderen luisteren. Twijfelen en onzeker durven zijn. Omdat het beter moet.

In de zekerheid dat mensen die écht van het internet houden, weten dat het Net niet perfect is, maar het wel kan worden. Tijd om de handen uit de mouwen te steken.

Voor een beter internet. En een mooiere wereld.