Internet Marketing Manager

Sysyphus wist niet beter – jij wel?

sysyphus op de steenKen je Sysyphus nog? Hij was een mythologische koning bij de oude Grieken. Hij had wat misdaan en daarom moest hij een grote steen de heuvel op duwen. Als hij eenmaal bij de top kwam, rolde de steen weer naar beneden – en moest hij opnieuw beginnen.

Hetzelfde gevoel bekruipt mij als ik mijn klanten observeer: het lijkt alsof ze de rol van Sysyphus hebben gekozen – ze moeten continue veranderen. En als die verandering is doorgevoerd – je raadt het al: de volgende ontwikkeling staat al klaar.

Nu had Sysyphus het nadeel dat de Goden hem dwongen. Geen evaluatie momentjes voor hem. Dus dat hebben organisaties als groot voordeel boven de koning. Toch zie ik weinig organisaties dit doen. En dat begrijp ik niet.

Want als ik vooruit kijk, dan zie ik alleen nog maar meer verandering komen – de ontwikkelingen houden maar niet op. Met een beetje optimisme kan je zelfs zeggen dat de boel alleen maar sneller gaat. Ik kan niet de enige zijn, die ziet dat dit tempo al sinds 1993 doordendert.

Mijn verklaring voor dit bijzondere fenomeen, is dat we/men/de maatschappij in essentie de ICT-techniek niet begrijpt. En er geen mening of visie over heeft. Tja, dan valt er natuurlijk verdomd weinig te evalueren: je moet gewoon door, door, door!

Maar steeds vaker kom ik intelligente managers tegen, die het leuk vinden om over ICT te praten. Noem ze geeks of wat je wilt. Maar ze begrijpen techniek en willen het nog beter begrijpen. Met hen kan je praten over techniek en over nieuwe concepten.

En juist omdat ze geinteresseerd zijn, durven ze het aan om vreemde ideeën te bespreken: “Waarom staat ons CMS niet in de cloud?”, Is Gmail niet veel makkelijker dan een inhouse email systeem?”, “Waarom is het nodig om alle systemen aan elkaar vast te knopen?”, “hoeveel van onze interne systemen kunnen we per direct vervangen door extern beheerde services?”

Dit zijn de leiders van de 21e eeuw. Ze begrijpen wat wel of niet kan en vooral: waarom. Voor ICT is het heerlijk om zo iemand als sparring partner te hebben. Als je zo iemand ziet bij je concurrent: stuur dan maar snel je CV in haar/zijn richting: zij gaan het concurrentie landschap veranderen.

Geloof je mij niet? Kijk eens hoe wij Europeanen al 20 jaar aanrennen achter het gedachtegoed van de Amerikanen. Zij bedenken wat, maken het – et voila: binnen een paar jaar duwen wij aan deze kant van de plas weer tegen een nieuwe steen aan.

Moet je daarom nu verhuizen naar de VS? Nee, maar het zou fijn zijn als we hier wat meer tijd gaan steken in het nadenken over de toekomst en waar we het heen willen laten gaan.

Het wordt tijd, kortom, dat wij Sysyphus-fans eens op de rots gaan zitten: dan kan je namelijk iets zien wat verderop ligt: de toekomst.