Trends en Innovatie

Howard Rheingold: Voorspellingen van Smart Mobs

Mijn beeld over het internet en de ontwikkelingen daarin, is behoorlijk gekleurd door Howard Rheingold. Sinds 2000 heb ik het voorrecht om lid te zijn van zijn prive-community.

Internet Godfather

De invloed van zijn denkbeelden is behoorlijk groot : hij beschreef als eerste de Virtual Community, Virtual Reality en in 2002 kwam zijn laatste boek uit : “Smart Mobs”. (check ook de site van smartmobs.com) Dan was ik nog niet vergeten dat hij een van de senior editors was van de Whole Earth Review (samen met Kevin Kelly en Stewart Brand, mede-hippies en nu allen internet-iconen). De Whole Earth Review was weer een soort van voorganger van de “Whole Earth ‘Lectric Link”, oftewel de Oer-online Community “The Well”. Onder andere over zijn ervaringen daar schreef hij het eerste boek over de Virtual Community. Hij werd later de eerste executive editor was van HotWired, de online pendant van het invloedrijke blad “Wired”. Ook hier waren Kevin Kelly en Stewart Brand bij betrokken.

Internet socioloog

Vrijwel allemaal zijn zijn boeken beschrijvingen van nieuwe technologie en de invloed die dit heeft op mensen en menselijk gedrag. En toch is hij geen socioloog. Toch is zijn perspectief op dingen anders dan anderen : hij bekijkt technologie voornamelijk vanuit mens zijn en niet vanuit de techniek. Hierdoor heeft hij een scherpe blik voor zowel de voor- als nadelen van nieuwe techniek en de nieuwe mogelijkheden daarvan.

Smart Mobs kwam uit in 2002 en beschreef opvallende ontwikkelingen van groepen mensen, die met de hulp van nieuwe instrumenten, nieuwe vormen van samenwerken aan het uitvinden waren. Rheingold deed een aantal voorspellingen aan het eind van het boek. En omdat we nu midden in de tijd zitten dat we sociale netwerken hebben, het niet vreemd vinden dat marketeers interesse hebben in het beginnen van een online community – is zijn boek en de ontwikkeling van de visie daarin, erg interessant.

Speciaal voor Mobile Monday Amsterdam was hij afgelopen maandag 1 juni als spreker aanwezig om terug te kijken op wat hij had voorspeld in SmartMobs. Een interessante spreker, een goede locate en een interessant onderwerp : genoeg reden om zijn presentatie te embedden in dit blog.