Online Leven

Nieuwe interface: magnetische levitatie

Onderzoekers van de Carnegie Mellon University (CMU) hebben een nieuwe interface ontwikkeld, die gebruik maak van magnetische levitatie, om computer gebruikers een gevoel van aanraking te geven. Dit systeem gebruikt geen handschoenen of robot armen.

Het gebruikt magneten, die een blok of balletje laten zweven. Als je dit blok vasthoudt en beweegt dan geeft dit gebruikers een zeer realistische ervaring.

Tien prototypen zijn gebouwd. Dankzij deze interface kan je stoffen voelen en kan je contact voelen. Maar verwacht niet dat het mainstream wordt binnen een paar jaar.

Waarom is dit interessant?
De reden waarom ik deze ontwikkeling interessant vind: Omdat ik ten eerste geloof dat we steeds verder zullen gaan om fysieke eigenschappen van mensen op het web te bouwen.

Ten tweede is dit de laatste in een stroom van ontwikkelingen, die proberen om ons contact en communicatie met informatie te veranderen (zie ook: “Het alomvattende web is hier”).

Maar er is een groot verschil tussen een tennisbal “voelen” in een Nintendo Wii-spel en voorwerpen voelen, oppakken en verplaatsen over grote afstanden.
Bedenk wat het zou betekenen als we elkaar een hand kunnen geven via het web? Als we een geliefde kunnen troosten, als we een operatie online kunnen doen, als een nieuw product online vastgepakt kan worden?

Simpel gezegd zal dan nog meer menselijk gedrag online plaats gaan vinden.

Toekomstige ontwikkelingen
Militairen zijn al een tijd hard bezig met andere interfaces. Algemeen is bekend dat piloten bijvoorbeeld informatie over hun doelen krijgen via displays in/op hun helmen. De volgende ontwikkeling is bijvoorbeeld een hele kamer die gedompeld is in de VR. Denk verder wat een soldaat kan doen met een geweer op afstand, die de trekker voelt.

Gaming is al tijden druk bezig met VR – maar verwacht niet snel dat we met zijn allen gaan rondlopen in een VR-omgeving. Daarnaast heeft de porno-industrie uiteraard belangstelling voor tast via het web. (ahum)

Mocht je meer willen weten over virtual reality en aanverwante gebieden, check dan de Science Daily.