Internet Strategie

Internet trends 2010 Morgan Stanley

Het jaarlijkse orakel Mary Meeker van Morgan Stanley was weer in actie. Net zoals in 2007 en 2008 een update van de belangrijkste internet trends. Sinds 1995 houdt ze zich bezig met de ontwikkelingen van het internet. In tegenstelling tot veel trendswatchers valt haar presentatie op door de feitelijke onderbouwing.

1. Mobiele internet wordt groter dan internet (pg 8 ev)

Haar belangrijkste boodschap is: Het mobiele internet gaat het “gewone” internet binnenkort overvleugelen.

In 2009 kwam Morgan Stanley met een uitgebreid rapport uit over het Mobile Internet, wat te downloaden is in 3 delen. Schrik niet : hier staan meer dan 500 sheets in. Handig als je snel een presentatie over het onderwerp moet houden 😉  Het enthousiasme en de onderliggende cijfers van dat rapport zijn uiteraard nog niet uitgewerkt. Bekijk op een rustige avond de bijgaande presentaties en verbaas je over de snelheid waarmee alles gaat. Alsof de 15 jaar dat we op de komst van het mobiele internet moesten wachten, in een zeer korte tijd moet worden ingehaald.

Als ik de tijd heb, ga ik proberen om hier de belangrijkste punten van op te schrijven. Mocht je twijfelen: ja, het mobiele internet is doorgebroken ! 😉

2. Sociaal netwerken is groter dan email (pg 12)

Over de hele wereld gezien zijn er meer mensen bezig met sociaal netwerken dan met email. En meer tijd wordt besteed aan sociaal netwerken dan aan email.

3. Connectivity = Cloud Computing (pg 13)

Dit punt van Meeker vond ik wat minder sterk, hoewel ik zelf een groot voorstander ben van Cloud computing. Het feit dat erg veel internet diensten in de cloud hun diensten aanbieden, hoeft niet direct een relatie te hebben met 24/7 online te zijn. Van veel diensten kan je al niet eens zien of ze in de cloud worden aangeboden, laat staan dat dit een verschil maakt ten opzichte van een traditionele verbinding.

Ecommerce met mobiele diensten – tempo en verscheidenheid gaat hard (pg 46 e.v.)

Mooie voorbeelden van Facebook, Apple en alle verschillende soorten manieren waarop apps hun klanten kunnen bedienen: van mobile coupons, gepersonaliseerde content, barcode scanning tot gepriviligeerd aanbod.

Waarom zijn mobiele gebruikers wel bereid te betalen voor content ? (pg 76)

Deze sheet vond ik nog aardig: de redenen waarom mobiele gebruikers wel bereid zijn te betalen voor content, in tegenstelling tot desktop gebruikers. Dit zou volgens Morgan Stanley liggen aan zaken als : gemakkelijke en veilige betaalsystemen (ook omdat deze “embedded” zijn, lees : de manier om te betalen op de iPhone is via de “ingebakken” iTunes van Apple – dit wordt blijkbaar als veiliger en vertrouwder ervaren dan andere diensten); kleine bedragen; “walled gardens” verkleinen de kans op piraterij; bekende merken en personalisatie.

Voor de duidelijkheid : ik ben (behalve het eerste argument over betalen via iTunes) het hier volstrekt mee oneens, maar het is inderdaad boeiend om te zien hoe gemakkelijk mensen een nieuwe ringtone bestellen of een liedje via iTunes op hun mobiel. Het aanschaffen van apps op de iPhone en Android market nog maar niet meegerekend. Maar veel diensten die je via je mobiel aangeboden krijgt, staan ook gewoon op het internet. En of je het via een browser op je mobiel of desktop krijgt – wat zou dan het verschil zijn ?

Wat precies de reden is, weet ik ook niet. Maar dat mensen gemakkelijker online betalen via hun mobiel – dat punt zie ik wel. Interessant om te begrijpen waarom dit is. En natuurlijk nog interessanter om daar als marketeer gebruik van te gaan maken.

Kortom

Deze trends presentatie vond ik wat minder boeiend dan normaal. De lijnen erin zijn of al bekend of ik vond het wat bij elkaar geraapt. Hoe dan ook : het is een geweldige verzameling boeiende gegevens, die meestal goed onderbouwd zijn met feiten. In het slechtste geval kan je met die informatie

Voor de afficionados heb ik een video gevonden van Mary Meeker, die ruwweg deze presentatie overdoet bij een event over Cloud Computing van Google. Mocht je de tijd hebben (een paar uur): bekijk dan ook de overige video’s van dit event.

 

Mary Meeker April 2010 Internet Trends