Netwerken en Samenwerking,  Online Leven

Party van de Moeder van alle social networks: The Well in 1989

Erg leuke video van Howard Rheingold gevonden: het is een opname uit 1989 van de BBC, die nooit is uitgezonden.

Het gaat hier over een verslag van een officeparty van the Well, de moeder van alle online communities (en dus social networks). En dus erg interessant.

Het is bijna archeologie: mensen die 20 jaar geleden aan een reporter proberen uit te leggen wat ze aan het doen zijn met elkaar. Doet mij denken aan de verhalen die we tegenwoordig vertellen over Twitter. Of Hyves. Of…(vul in).

Interessant wat je ze hoort zeggen over hun online community, zoals wat het is, wat het voor hen heeft betekend, hun televisie kijkgedrag, het idee dat er meer communities zoals de WELL zullen ontstaan, hoe ze zich online gedragen, etc.

Je kijkt ook naar meer dan alleen het begin van sociale netwerken: in de video zie je o.a. Stewart Brand en Howard Rheingold, die beiden Wired magazine zijn begonnen, Global Business Network, the Long Now foundation en die allebei boeken hebben geschreven, die een grote invloed hebben op het internet leven van vandaag.

Je beseft pas echt hoe idioot ze zijn geweest als je hoort dat hun computer 16K geheugen had, dat de kamer vol stond met modems, die continue doorbrandden.

Kortom: kijk naar deze video en besef je dat er ergens op de wereld (waarschijnlijk ergens in San Francisco…) mensen zitten te werken aan een ding/concept/idee, dat we over 20 jaar met een vertederende glimlach bekijken.

One Comment