Mobiel internet,  Nieuwe Concepten

Waarom ik liever Android wil dan Iphone

 Ik ben erg geïnteresseerd in de opkomst van het mobiele internet. Om mij heen maakten Twitteraars mij gek met de Iphone of de N(okia) 95, maar ik ben niet overgegaan. Ondanks die gekmakende mooie touchtelefoon van Apple, de geweldige verhalen op blogs, podcasts en website.

Android, het mobiel-alternatief
Maar ik had een verhaal gehoord dat Google iets aan het voorbereiden was. Dat “iets” was geen telefoon, maar een Operating System (a la Windows), speciaal gemaakt voor mobiele telefoons. Dat iets heet dus Android en werd deze week gepresenteerd in combinatie met een nieuwe telefoon, de HTC G1. En dat vond ik heimelijk erg interessant. Waarom?

Waarom niet een Iphone?
Misschien ben ik al weg enthousiast van Apple, maar nog geen fanboi. Ik heb nu een mooie Palm, mijn vroegere favoriete merk, maar daardoor weet ik goed wat ik mis en niet mis in een mobiele telefoon. En wat ik onacceptabel vind van de Ihpone, is dat je krap 1 dag kan met de batterij. Waarom? Omdat ik dit nu ook heb met de Palm. En ik vind het behoorlijk archaisch dat ik ’s avonds zenuwachtig moet worden, omdat mijn telefoontje snel aan het beademingsapparaat moet.


Google is voor open…
Verder bewonder ik Apple, maar Google heeft een reputatie als een bedrijf dat vecht om het internet open te houden. Natuurlijk is dat ook eigenbelang van hen (je kan niet zoeken in een dicht deel van het internet), maar ik ben blij dat ze het doen. En dat blijkt: Android is gebaseerd op een open source- systeem en is een open platform. Dat betekent dat iedereen er software voor kan schrijven. En ik verwacht dat dat de grote succesfactor zal zijn.

…terwijl Apple het klokhuis graag dicht houdt
Apple daarentegen houdt haar systeem gesloten en bepaalt helemaal alleen welke software wel en welke niet verkocht kan worden voor de Iphone. Dat vind ik gewoon niet goed: het internet is een open systeem, open source heeft ons geweldige dingen gebracht. Elk bedrijf dat alle prachtige mogelijkheden van open beantwoordt met een gesloten systeem: daar wil ik zo min mogelijk aan meewerken. En bovendien heb ik vroeger geweldige ervaring gehad met het Palm software-platform, waar iedere amateur programmaatjes voor kon ontwikkelen. Dat was geweldig.

(ik heb geen idee hoeveel batterijtijd Android-mobieltjes gaan hebben, daar moet ik wel op letten)

Kortom: Ik ga wachten op Android

Mijn Palm werkt nog goed. Dus kan ik wachten op meer mobieltjes dan de HTC G1. En kijken wat de ervaringen zijn met Android en even wachten tot de ergste bugs uit de software zijn. Maar de kans is zeer groot dat je mij in 2009 tegenkomt met een Android-mobieltje. (of zou Nokia dan ook iets aardigs hebben? ;-D )

2 reacties