Netwerken en Samenwerking,  Nieuwe Concepten,  Trends en Innovatie

Amateurs inspireren professionals


Een van de leuke ontwikkelingen van internet, is dat de barrière om je talent te tonen sterk verlaagd is. Denk alleen al aan het gemak waarmee mensen nu hele boeken online publiceren door de komst van Bloggen. Dit betekent dat eerder onbekende informatie nu veel gemakkelijker en massaler in de openbaarheid komt.

Sinds een jaar of twee is duidelijk te zien dat dankzij deze ontwikkeling professionals op velerlei gebied concurrentie krijgen van amateurs. Het makkelijkste is het te zien bij schrijvers en journalisten : nieuwsblogs en gespecialiseerde blogs zijn al een tijdje geaccepteerd, zelfs door de serieuze media.
Een foto-site als Flickr heeft prachtige foto’s, door pure amateurs genomen. Op YouTube geldt hetzelfde, maar dan zijn het hele filmteams die laten zien dat ze zeer goede producten kunnen maken.
En die media worden weer door andere amateurs gebruikt, om hun talenten te laten zien. Een mooi voorbeeld komt uit eigen land, waarbij 18-jarige Esmee Denters een jaar geleden op haar kamer een liedje opnam met de webcam van haar zus. (ze heeft nu een platencontract en haar filmpjes zijn 7 miljoen keer bekeken)
Maar denk ook aan “gewone” websites – ooit gekeken bij IrenesKralen Anjola oorbellen en nog heeeel veel andere voorbeelden die bij Marktplaats.nl hun spullen verkopen ?

En ook aan de “serieuze” kant van de economie zie je hier een vlucht nemen : de Bloggers van Marketingfacts bijvoorbeeld zijn vaak begonnen als pure amateurs die hun analyses gaven van online ontwikkelingen. Bij IEX.nl kan je genoeg mensen vinden die je een plausibel advies kunnen geven over de beurskoersen – maar zeker niet allen zijn prof.

En ik kan nog wel een tijdje doorgaan : amateur-astronomen die hun naam mogen geven aan een asteroïde voor hun goed werk, amateur-wiskundigen, amateur-biologen die beestjes ontdekken, amateur-natuurkundigen, etc, etc.

En de meest opvallende opmars van amateurs is natuurlijk wel Wikipedia : een online encyclopedie, gevuld door 95% amateurs.

Er zijn mensen die niet erg blij zijn met deze ontwikkeling – het zou leiden tot vervlakking. Natuurlijk is er ook veel onzin onder de nieuwe golf amateur-informatie.

Ik denk dat dit een erg goede ontwikkeling is : niet alleen wordt de beschikbare informatie over veel onderwerpen veel groter, het heeft ook een positieve uitwerking op de professionals : als “makkelijke” informatie al online gezet wordt door amateurs, dan is het juist aan de professionals om dieper te graven voor ons.

Dit is een ontwikkeling, die medio jaren ’80 ook te zien was bij kranten : eerst de Independer, later ook de NRC en anderen, beseften dat mensen het gewone nieuws wel kregen de Radio of TV. Daarom zijn zij vanaf toen steeds meer analyses en achtergronden gaan geven.

Het is daarom te hopen dat er nog veel meer amateurs hun best gaan doen, zodat de professionals geïnspireerd worden om beter en mooier werk te produceren.

2 reacties