Congressen en seminars – het seizoen is weer geopend.

Maar iedere keer dat ik zo’n giga-hal binnenloop, keert de vraag weer terug : wat doen we met zijn allen hier ?!?

Kennis vergaren is de meest logische, als je kijkt naar het aanbod : beroemde sprekers, interessante cases. Maar is het daarvoor nodig om de veemarkthallen vol te stouwen met mensen ? We hebben toch het internet ? Veel eenvoudiger, makkelijker met parkeren en je kan een veel groter publiek aanspreken.

“Ja, maar dan kan je geen vragen stellen aan de beroemde sprekers”.
Ook onzin – al jaren worden er via het net workshops, beleggingstips, video-demonstraties en andere zaken gedaan, met veel ondersteuning die jouw vraag persoonlijk doorschuiven naar de spreker, die hem beantwoord. Kan je het antwoord daarna nog eens keurig teruglezen (via de chat of mail), wat ook erg handig is.

Bovendien moet ik de dag nog meemaken dat er een boeiende discussie ontstaat in zo’n megazaal tussen iemand in het publiek en een spreker – de meeste mensen zijn daar toch wat beducht voor.

Dan is de laatste strohalm : voor het netwerken, nieuwe mensen ontmoeten.

Okay, dat vind ik een goede en leuke. Maar is het dan een idee om deze functie wat leuker te maken dan hij nu is : een beetje rommelige borrel op het eind van een dag, waarbij het personeel zeer duidelijk maakt dat het aan het opruimen is.

Want het Net kan veel dingen, maar lijfelijk een biertje drinken met interessante mensen zal het nooit verplaatsen. Niet via de mail, een site, zelfs niet via Second Life.

Dat zou het thema van een aardig congres zijn : “het internet is niet goed voor netwerken”. Komt allen !