Nieuwe Concepten

Kies je lichaamsdeel/interface

Het viel mij ineens op:

Apple – Aanraking
Google – Stem
Microsoft – Beweging

Apple – Aanraking

Vertaald: Apple heeft sterk ingezet op Aanraking/Touch als beste interface met onze devices. Sinds de eerste iPod, waarbij je kan navigeren door je MP3s met je vingers en de Macbooks met een Touchpad breidt Apple de toepassingen uit van aanraking. Er is al een patent gesignaleerd, waarbij de aanraking met tien vingers tegelijk nodig is om een computer te bedienen. Het lijkt soms wel of Steve Jobs een intense hekel heeft aan toetsenborden, draaiwielen en dergelijke РAlles wat uit een computer steekt, kortom.

Google – Stem

Google is in een enorm tempo stemherkenning aan het toevoegen aan al haar producten. Zeker als je een Android telefoon hebt, zoals ik, is dit zeer zichtbaar. Google denkt dat zoeken op een mobiel het meest eenvoudig (en veiligst!) is met je stem.
Dit leek mij tot vorig jaar een bijna onmogelijke opgave, maar het lijkt of Google het gaat lukken. Dus stel ik dagelijks mijn navigatie in, door mijn einddoel in mijn Android te spreken. Zoeken op het web doe ik door mijn zoektermen in te spreken. Vertaling van woorden in een andere taal doe ik met Google Translate. En dat alles met twee handen aan het stuur.

Microsoft – Beweging

Met de komst van Kinect (werknaam: Natal) heeft Microsoft via haar XBOX divisie laten zien dat beweging als een manier om een computer te bedienen, haar domein op dit moment is. Het is erg leuk om diverse spelletjes te doen, maar er is al een site gemaakt voor veel meer toepassingen met de mogelijkheden van Kinect. Als je het nog niet eerder geprobeerd hebt: ga het doen – het is bijna bizar hoe snel je het normaal vindt dat een computer je beweging volgt en begrijpt.

Conclusie: Kies je Lichaamsdeel

Drie bedrijven, drie specialisaties voor een user interface. Mooi dat iedereen de markt tot nu toe zo goed heeft verdeeld.
Ik verwacht dat de komende jaren deze interfaces elkaar gaan overlappen. Je lichaam wordt dus meer en meer het verlengstuk van je computer. Wel zo handig: ons lichaam heeft er een paar miljoen jaar over gedaan om via ons lichaam een goede interface te hebben met de de werkelijke wereld. (wil je meer weten waar dit heen gaat: Check de Fluid Interfaces groep van de MIT Media Lab of check de video van SixthSense van dezelfde groep)