In Juni van vorig jaar heb ik een post geschreven over Group Buying en onder andere Let’s Buy it.com. Er is sindsdien weinig gebeurd rond dit concept. Ik had mij ingeschreven bij de lanceersite van Let’s buy it, maar eerlijk gezegd: ik verwachtte er weinig meer van.

De belofte van online samenwerking

Vandaag kreeg ik in mijn mailbox goed nieuws: de aankondiging dat Letsbuyit nu echt (ja echt) binnenkort live gaat. En dat is leuk nieuws. Vooral omdat je de laatste tijd alleen maar meldingen kreeg van startups die mensen moesten ontslaan.

letsbuyitnew

Ik hoorde een paar dagen geleden iemand zeggen dat 2009 het jaar van de sociale samenwerking zou worden. En omdat een recessie ophanden is, zou vooral Group Buying het erg goed doen.

Dat weet ik zo net nog niet: group buying heeft een vermoeiende en lastige historie, met alleen maar slachtoffers als overblijfsel.

Maar het idee blijft aantrekkelijk: wat als al die sociale netwerken nu eens Echt gingen werken: dat Facebook-groups bijvoorbeeld een demonstratie organiseren; dat Hyves-groups een eigen lening-service organiseren en ja: dat alle groepen het lukt om gezamenlijk met elkaar in te kopen ?

Ik begrijp nog steeds niet goed waarom dit concept niet zou kunnen werken. Maar om dit nu te lanceren, in het midden van een aanstormende recessie: ja, dat is moedig. Niet iedereen van dit soort sites die ik in Juni 2008 opnoemde heeft het namelijk overleefd. Check zelf de sites maar en kijk wat je daar ziet : Crowdsprout (in beta), Saveupwards, Swarmbuy (beta), Eswarm (beta).

Ik weet niet hoe jullie dit zien, maar als ik Eswarm op 1 augustus 2008 zie zeggen: “Eswarm set to launch” en het is nu eind Januari 2009, dan kan er maar een uitkomst zijn. (helaas).

We gaan het wel zien.

Tot die tijd moeten we gewoon trots zijn op het Nederlandsche Ibood.com, dat eigenlijk een vorm van group buying in zijn diensten heeft verwerkt.