Mobiel internet

Location Based Services – “Layar” van SPRX

Het Nederlandse SPRX Mobile lanceert vandaag een Augmented Reality toepassing “Layar”.

layar.com

Het principe is dit : vanaf 17 juni kan je met mobiele telefoons die een kompas en GPS hebben Layar gebruiken. Deze applicatie laat de werkelijkheid zien door je camera, plus additionele informatielagen. Hierdoor kan je bijvoorbeeld in Amsterdam staan en zien welke huizen te koop staan. Of waar geldmachines van ING zijn en op welke afstand. Of waar tijdelijke banen zijn.

Het is voor mij in ieder geval tijd geworden om snel een mobiel te krijgen met kompas en GPS. Deze combinatie zit nu in de G1 en G2 van HTC (GooglePhone/Android), de nieuwe iPhone 3GS en de Nokia 97.

Het is erg mooi om te zien dat een Nederlandse partij dit voor elkaar heeft gekregen met een aantal Nederlandse bedrijven zoals Hyves, ING, Tempo-team, Zekur.nl en Funda. Zou dit betekenen dat meer bedrijven en organisaties hun informatie gaan geven voor dit nieuwe platform? Dat Nederland een voortrekker gaat worden op gebied van Location Based Services? We gaan het zien de komende tijd.

Mijn locatie-wensen

Checken of parkeerplaatsen vrij zijn in de buurt, welke restaurants nog plaatsen vrij hebben, welke restaurants in een bepaalde prijsklasse in de buurt zijn, waar je een boodschap kan doen. Waar een product het best/goedkoopst gekocht kan worden, waar bus-, trein- en tramhaltes te vinden zijn, plaatsen van museau en andere bezienswaardigheden, etcetera. En waar ik het meest interesse in heb: waar programmeurs mee voor de dag komen, als ze gemakkelijk op dit platform kunnen ontwikkelen.