Internet Marketing,  Trends en Innovatie

Internet bedrijven leggen weer het loodje – maar langzamer

Nee, de recessie is niet leuk. Ook al lijkt dat wel, als je de publicaties leest (en ook ik doe daar aan mee)

Al was het maar om dat het zulke vervelende herinneringen geeft aan 2000-2002. Toen het maar bleef regenen: al die namen van leuke internet bedrijven, die maar kapot gingen. Het was zo’n droom geweest van een aantal mensen dat er een Nieuwe Economie was ontstaan, dat zaken als “faillissement” in combinatie met “internet” niet meer mogelijk leken. En toen..

Bijhouden van lijsten ontslagen en slecht nieuws toen en nu

Een site, Fucked Company, werd speciaal opgericht om al die zwarte berichten te verzamelen en om die stomme internet bedrijven uit te lachen. En jawel hoor, die site ging zelf ook ten onder.

Nu houdt Techcrunch of all people een speciale lijst bij met de tag “DeadPool”. Een trieste lijst met ontslagen, bedrijven in de problemen en faillissementen. Voorlopig dieptepunt was de melding medio december dat er 100.000 banen in de Tech sector verloren zijn. Meest bekende slachtoffers zijn de site Pownce en ontslagen bij Mahalo , Yahoo en AOL. En dan praat ik maar niet over de vele duizenden banen bij grote, gevestigde bedrijven als SUN.

Er is wel wat veranderd

Maar er is goed nieuws: De meeste internet bedrijven zijn nu veel goedkoper te managen en vol te houden dan 7, 8 jaar geleden. Bedrijven zijn nu wel gebaseerd op het idee dat winst een goede zaak is en hard geld in de gordijnen spuiten niet. VC’s houden hun deelnemingen streng voor dat ze lean en mean moeten zijn en zijn hier al een tijd gelden op gaan hameren. En, hoe vreemd het ook klinkt, internet bedrijven zijn geaccepteerd geworden. Ze zijn niet langer van de vreemde jongens met een piratenidee die op een achterkamer raar doen. We kennen nu de verhalen, we weten beter wat werkt en wat niet. Mensen die nu met een raar idee op de markt komen, lijken veel meer op een “echt” bedrijf dan 8 jaar geleden. Saai misschien, maar beter voor die startups.

De startups zijn nu meer weerbaar..

En het lijkt te gaan werken. Op korte termijn dan. De internet startups vallen niet als vliegen uit de lucht, een goed teken. En nu maar hopen dat de recessie niet te lang gaat duren voor die vele, vele internet startups in de US, UK, Azië en natuurlijk Nederland. We gunnen iedereen zijn of haar moment van glorie.

…misschien maar eentje beginnen dan ?

En als je nu al niet bezig bent om de recessie voorzichtig uit te zingen in een startup, waarom zou je er juist nu niet een beginnen?