Welke Podcasts mij nu boeien

Photo by Tom Pumford on Unsplash

Ik begon in 2005 met het luisteren naar podcasts. Vooral in de auto of het openbaar vervoer. Tot mijn verbazing merkte ik toen hoe lastig het was om mensen uit te leggen wat ik er leuk aan vond. (Dat lees je wel in mijn post uit 2007).

Eenvoudig gezegd is dit het: een intiemere ervaring dan met andere media. Het zorgt ervoor dat je dichter bij een onderwerp bent, waardoor je beter kan luisteren naar informatie, een discussie, een verhaal. En een verhaal, presentator of spreker meer aankomt of emotioneert.

Werk podcasts

Ik werk als adviseur op de scheidslijn van marketing en innovatie. Waardoor ik veel techniek en trends interessant vind. Maar na meer dan 10 jaar luisteren, merk ik dat ik in deze categorie het minste heb. Gewoon, omdat ik niet meer elke week wil luisteren. Of wel weet wat de ontwikkeling is. Toch blijven er een paar goede over:

 • De Technoloog – Met afstand de beste Nederlandse tech podcast. Niet alleen door de goede onderwerpen en gasten, of de kennis van beide presentatoren, maar vooral omdat deze zo overduidelijk gepassioneerd zijn over de onderwerpen. Ze betrekken hun persoonlijke ervaringen en leven erbij, plus hun wederzijdse respect en interactie is leuk.
 • This Week in Google (TWIT) – Toen ik begon met podcast luisteren, vulde TWIT mijn oren. Met: This Week in Tech, Macbreak Weekly, Triangulation en vele andere. Meer dan 10 jaar naar geluisterd. Maar soms wil je wat anders, vandaar dat ik alleen TWIG in deze lijst overhou: Over Google en eigenlijk over De Cloud. Dus ook over Facebook, startups, etc. Naast de eeuwige Leo Laporte erg goede inbreng van Jeff Jarvis en andere gasten.

Interesse podcasts

 • A16 z – Tech en culture trends van de VC Andreessen-Horowitz. Interessant voor wie van strategie, lange termijn en trends houdt.
 • Artificial intelligence Lex MIT AI – Tja, over AI dus. Ik ben hierin net begonnen. Kwaliteit is goed, nu kijken of dit een blijvertje is.
 • Long Now: seminars about Long-term Thinking. Deze foundation bouwt een klok, die 10.000 jaar moet lopen – zo oud zijn de piramiden niet eens. Dat vraagt om een andere manier van denken en je loopt tegen andere problemen aan dan onze huidige maatschappij, die steeds meer ingericht is op de volgende seconde. Zeer speciale sprekers en inzichten.
 • The Pitch (Gimlet) – Sharktank, maar dan leuk, kort en respectvol. 

Hobby podcasts

 • Criminal – Gaat over crime, misdaad. Niet over bloedige details, maar meer over de verhalen van de mensen of vreemde situaties waarin dit gebeurde. “Hi, this is Phoebe” met de speciale intonatie kunnen na-zeggen is het ware teken van de Criminal-nerd.
 • Dan Carlin’s hardcore history – Okay, ik vind geschiedenis gaaf. En deze man kan er erg boeiend en beeldend over vertellen. Over Caesar die ingesloten is door Vercingetorix, maar snel met zijn witte paard naar breuken in de Romeinse rijen galoppeert, over de verwensingen van de Galliers achter de palissades, etc.
 • De Correspondent –  Lange verhalen door de mensen die het meest zichtbaar strijden voor goede journalistiek. Hun podcasts zijn redelijk taai en sommige presentatoren zijn wel heel erg blij met zichzelf, maar alleen al voor Joris Luyendijk is het de moeite waard. 
 • Ologies –  Doorgekregen van mijn dochter. Een leuke combi van wetenschap en bijzondere verhalen.
 • Radiolab –  Een van de beste podcasts die er is: goed vertelde en onderzochte verhalen. Vind ze beter dan This American Life.
 • Science vs.  (Gimlet) – Spannende onderwerpen worden hier bekeken va 2 kanten: door die van de wetenschap en door een andere bril. Dat geeft prettige inzichten in bijv. Gebruik van wapens, wel/niet inenten, DNA-kits en of je ze kan vertrouwen, wie bouwde de piramides, is transgender zijn wetenschappelijk aantoonbaar, is de 7-minuut workout onzin of niet? Etc, etc.
 • The Infinite Monkey Cage (BBC) – Comedy in combinatie met zware wetenschap, kan dat? Antwoord: ja.
 • The New Yorker: Politics and More – De titel zegt het al. Zeker in de tijd van Trump is het interessant om diepere inzichten te krijgen.
 • Slow Burn – Documentaire podcast over het impeachment proces van Nixon en later Clinton. 
 • This American Life – Een klassieker, met elke week weer mooie verhalen. Zo veel en overweldigend, dat ik er niet vaak naar kan luisteren.

Entertainment

 • The Classic Tales podcast – Een verteller leest een literatuur/horror/humor boek voor. Luisterboeken is een verhaal apart, kijk of het voor je werkt.
 • Desert island Discs – (BBC)  – Een van de oudste radioprogramma’s van de BBC, in podcast-vorm: beroemdheid kiest favo 8 platen en vertelt waarom. Geeft leuke inzichten in de mensen en je pikt andere muziek dan je gewend bent op.
 • Conan O’ Brian Needs a friend – Beroemd iemand nodigt andere beroemdheden uit. Een recept voor meer podcasts, maar deze is leuk en grappig. Weet niet hoe lang ik hier naar kan luisteren.
 • Fab4Cast (Avro/Tros) – Ik blijf de Beatles leuk vinden. En deze Nederlandse mannen vervullen elke nerd-wens hierover. Mooie verhalen over de platen, verschillende versies, uitleg over de muzikaliteit van de Beatles, etc.
 • Friday Night Comedy (BBC) – 4 comedy shows vallen hieronder, waarvan ik de News quiz en Dead Ringers leuk vind. 
 • Real Time with Bill Maher – Amerikaanse comedian Bill Maher bespreekt de politiek van de week. Geeft bijzondere inzichten en discussies, omdat de man intelligent is en a-typische meningen en vragen heeft.
 • WTF with Marc Maron Podcast – Zwaarmoedige comedian ondervraagt beroemdheden, waarbij hij vooral belangstelling heeft naar hun historie, achtergrond en motivatie. Nog nooit zoveel en open verhalen gehoord over drugsgebruik, vreselijke ouders, slechte relaties of de pijn en toewijding die nodig is om een vak echt goed te doen.  Explodeerde toen hij Obama als gast had gehad.

Aanraders

Niet meer op mijn lijst, maar deze kan ik aanraden:

 • Serial – het eerste seizoenJournaliste duikt in een moord van meer dan 20 jaar geleden en vraagt zich af of de veroordeelde man wel de echte moordenaar was. Deze podcast zorgde voor de doorbraak van podcasting, alleen daarom al luisteren. Uit de stal van This American Life, dus storytelling Galore.
 • S-town – Uit dezelfde stal als Serial. Niet nadenken, downloaden en beginnen: een verhaal zo bizar, dat je denkt dat het verzonnen is. Maar dat is het niet.
 • Podcasts-netwerken – Een aantal bedrijven maakt meerdere podcasts en zijn er goed in. Kijk daar eens rond, misschien vind je er meer dan ik hier opnoem. Kwaliteit wordt geleverd door: BBC, TWIT-network, Gimlet, This American Life en BNR uit Nederland.

(Geïnspireerd door de vraag van @puur / Anna-Maria Mantel-Giannattasio op Linkedin waar ik naar luisterde). Grazie, signora).

Hulp voor de gekooide interim manager

Beste Tijger, je hebt gekozen om interim manager of freelancer te worden, mooi. Ik wens je veel en mooi werk toe. Een paar tips voor als je niet bij een opdrachtgever zit te werken: want er is een schaduwzijde aan dit bestaan.

De dierentuin die we gewend zijn

Een werknemer kan je een beetje vergelijken met een exotisch dier in een dierentuin: er is duidelijk afgekaderd wat je wel en niet mag doen, er zijn oppassers die je in het gareel houden. Er hangen autobanden om jezelf te vermaken als je niet aan het werk bent en je hebt nooit tekort aan mensen die je bekijken en andere tijgers om je in je kooi te vermaken.
Voeg daarbij een gratis waterbak en om de zoveel tijd goedkoop eten. Om vijf uur gaat de dierentuin dicht en kan je je ontspannen. Bijvoorbeeld door te borrelen of te luisteren naar interessante brulapen vanuit de andere kant van de Zoo.

Als interim manager of freelancer zit je niet opgesloten: je bezoekt alleen af en toe een dierentuin. Vandaar het woord “free” in freelancer. Wat minder wordt verteld, is dat je dezelfde behoeften blijft houden als de dieren in de dierentuin – daar moet je dus vanaf nu zelf voor zorgen:

Een eigen kooi, een plek onder de zon..

Allereerst: een kooi. Ja, het is heel gaaf om op een mooie dag met je laptop op je schoot te zitten in het park. Maar afgezien van de drollen en je hooikoorts is het niet de ideale plek voor serieus werk. Dat doe je toch het makkelijkst op een plek waar je je op je gemak voelt en je je kan inspannen.

interim manager kooi - bron: Per Gosche, https://www.flickr.com/photos/peronimo/15673451663/in/photolist-pT1x8e-eauQmZ-6UJ58b-a2nLuc-6jnTUX-r8yDiF-pnwQDW-ac44CV-4ouoQu-e7UQg1-nREQUu-7AWKUX-9VBSAB-kU3rdF-ac76ey-qXnhJ4-gd7qGr-bq78jB-df6WAm-dP9hWi-iJbM3b-dNhjfp-bupT6D-oTuFK3-bN2GCa-oLyLxW-fqVg4P-nCGWFX-hF7QJ-fGZGDF-ot42Y3-5iyLtb-d3fSEG-6FKSsr-5jNq2q-nV4gPA-7W23GM-bV4zEN-jCiNXr-5HZq5K-rYh8RH-ca4Kso-6k47uF-gknasN-6V5qzw-qY9EXq-hAYkyQ-ayY7mt-dSzDUy-6k47Az
De gekooide interim manager. Bron: Per Gosche op Flickr.

Bingo! Je slaapkamer thuis.
Nou – nee, niet echt. Kamers hebben een bepaalde functie en tenzij je ergens een lege loft hebt, zal je jouw werk moeten combineren met de functie van die kamer. En huisgenoten die die functie willen gebruiken.
Dus slaap- en badkamer: nope. Keuken of Woonkamer dan? Mogelijk, als je huisgenoten het huis uit zijn, zodra jij wilt en rekening met je houden als ze thuiskomen – dan kan het.
Vergeet dit met jonge kids – die willen ook op jouw laptop en beter nog: ze willen jou. Ook je partner heeft geen zin om op haar tenen door de kamer te lopen.

Goede afspraken in huis zijn dan nodig, óf je gaat op zoek naar een kooi buitenshuis.

Als interim manager werken – zónder mensen?

En dan de mensen.
Ook ik heb momenten waarop ik het heerlijk vind: alleen zijn, zonder iemand om mij heen. Maar eerlijk is eerlijk: het gaat vervelen. Zelfs die doodsaaie gesprekken over voetbal bij het koffie apparaat worden na een dagje isoleercel enorm gaaf. We zijn nu eenmaal sociale wezens. Dus moet je zorgen voor contact met anderen.

Dat kan je deels online doen: de gesprekken en posts daar lijken behoorlijk veel op het oeverloze gezwam à la Debiteuren/Crediteuren en dat is blijkbaar voldoende voor de meeste mensen om zich sociaal te voeden. Maak ook een lijst met mensen met wie je regelmatig telefonisch contact kan hebben.

Als je echt menselijk contact wilt – bezoek een koffie- of andere hangplek in de ochtend of borrelplek in de avond. Ga naar andere plekken waar mensen het leuk vinden om gezamenlijk te werken: volg het gratis Wifi spoor en je kan ze vinden: Seats2Meet, LaPlace, zelfs de McDonalds heeft de Wifi-ruif nu vol staan, in de hoop dat jij en ik daar langer dan 1 uur gebruind sponsbrood komen eten.

Nog een goede optie: kijk of je een vast clubje mensen kan vinden, met wie je goed kan praten en die je werk prettiger maken. Ja, freelance netwerken vallen hieronder, maar ook mensen die jou inspireren of met wie je naar een borrel kan gaan. Mooiste is als je mensen hebt, die jou ook nog kunnen coachen (en vice versa). In de dierentuin hangen spiegels, maar als je alleen bent zijn er weinig mensen die bereid zijn om deze voor jou omhoog te houden.

Eten en drinken: you’re on your own. Eet niet teveel achter je laptop, is mijn advies. Ik zie teveel opgetrokken schouders die voorovergebukt hun toetsenbord bevlekken. Is niet goed en de dierenarts zal je hernia iets te makkelijk kunnen verklaren.

Een interim manager zorgt voor zijn eigen speelgoed

Wanneer je lang genoeg werknemer bent geweest, dan ben je waarschijnlijk cynisch geworden over het speeltuig dat overal hangt: dezelfde dartborden of pingpong-tafels. Nu je alleen bent, kom je er achter dat ze een goede functie hebben: je beweegt en je roest niet volkomen vast. Nu kan je in je eentje darten, maar het is toch niet hetzelfde.

Daarom: volg vanaf nu trouw al je voetbaltrainingen (bonus: hier zijn ook weer mensen!). Andere optie: jog, fiets, wandel met de hond. Stop beweging in de agenda voor elke dag. Gebruik Moves of andere digitale marteltuigjes om je te helpen van je kont af te komen. Meet je gewicht. Neem selfies van je kin van onderaf. Kortom: ren eens lekker door je kooi.

Luisteren naar andere brulapen

Borrelen kan je nog steeds, daarvoor hoef je niet naar een dierentuin. Meetup en Eventbrite staan vol met inspirerende avonden, waar je je hart aan kan ophalen. (Congressen al helemaal, maar die zijn zonder kortingscode of gratis uitnodiging te duur voor freelancers.).
Zeker als je met andere mensen gaat, zijn dit soort events goed om je hoofd te verfrissen. Wees niet verbaasd dat de meest actieve mensen in discussies freelancers zijn: die hebben door hoe gaaf het is dat je op een avond kennis en ervaring kan delen. Gekooide mensen zijn iets meer laid-back, in mijn ervaring.

Toch een gekooide tijger? Er is troost

Dat is het zo wel een beetje. Ik hoop niet dat ik je teveel afschrik – de meeste mensen beleven het ook niet zo direct: een interim manager is meestal hard aan het werk. Dan zitten ze in andere dierentuinen, waardoor het alleen-zijn minder hard aankomt.

Als het je alsnog overvalt: bedenk dat er 1 miljoen anderen op dat moment zich ook zitten te verbijten tot ze weer uit de zelf gekozen kooi naar buiten mogen. Dat schept een band. Als dat niet helpt: ga iets leuks doen voor jezelf. Pak een film of theatervoorstelling. Of een bezoekje aan de dierentuin misschien?

Hoe een Interim Bureau mij belde

– Hey hallo Ewout, hoe gaat het!
– Hallo, goed, dank je wel. Mag ik vragen wie je bent?
– O, ja, natuurlijk. Ik ben Bill en ik werk voor interim bureau Spiffy.
– Hallo Bill.

– Ja, je zal wel denken: waarvoor belt hij? Nou, ik denk dat ik een héél interessante interim job voor je heb. Het is voor 4 maanden, maar de kans dat je daarna verlenging krijgt, is erg groot. We hebben een andere interim manager zitten bij dezelfde klant – en die zit er al 2 jaar! Mooi hè? (hahaha)

– Dat is mooi hoor. Okay, wat is de functie precies Bill?
– Ja, dat is wat vaag – hahahaha – maar het is goed als je ervaring hebt met website design en apps maken. En het zou goed uitkomen als je ervaring hebt met het aansturen en motiveren van mensen.

– Bill, heb mijn gegevens op LinkedIn bekeken?
– O, ja – nu je het zegt……die heb ik hier, wacht even…. O ja, je hebt tot 1 mei gewerkt bij A-merk ZYX, dat klopt toch?
– Ja, dat klopt. Op mijn LinkedIn-profiel kan je ook lezen dat ik al meer dan 10 jaar ervaring heb met het managen van teams. En 8 jaar als interim manager. Dus dat aansturen gaat wel lukken.

– Heb je meer informatie over de opdracht, zoals in welke branche je klant werkt ?
– Nee, niet precies, maar het is wel in de buurt van Amsterdam. Woon je dichtbij Amsterdam?
– Ja, dat staat ook op LinkedIn en mijn website: ik woon in Vreeland, dat ligt ongeveer 20 minuten rijden van het centrum van Amsterdam af.
– O, okay. Nou, ik zie dat deze functie echt helemaal bij je past! Dus zal je wel geïnteresseerd zijn wat het uurtarief is.

(stilte)

– Wat is je normale uurtarief Ewout?
– Tussen de 125 en 140 euro Bill, afhankelijk hoe interessant de opdracht is en zaken als lengte van de opdracht, branche, bedrijf, afstand, de relatie die ik met een interim bureau heb, etc. .
– O. Tjee…mmmhh…hoever kan je zakken met dat uurtarief?

– Zullen we het eerst over de opdracht hebben, Bill? Die is nu nog voor mij nog te onduidelijk om meteen over tarieven te gaan praten.
– O. Okay. Het uurtarief dat ik je kan aanbieden is namelijk net onder de 100 euro.
– Dan kan ik er kort over zijn: dan gaat het niet door.
– Ja, dat is jammer, hahahaha. Ik dacht al dat je misschien te zwaar voor de functie zou zijn. Maar je kan het altijd proberen, hè? Ik zou er graag iets aan doen, maar je begrijpt: dit is wat de klant wil betalen en de klant is koning, natuurlijk!
– Ja en ik begrijp dat je je klant hierover niet adviseert.

– Okay, jammer – kan gebeuren! Hey, maar als je iemand anders kent die jouw ervaring heeft, maar een lager uurtarief, kan je die naam dan aan mij mailen? Dan ga ik kijken of die deze functie kan invullen. Dan helpen we elkaar toch een beetje? Ewout? Ewout?

– Dag Bill.Hoe een interim bureau mij belde

De vleeskeuring van LinkedIn

Vleeskeuring van LinkedIn
“Dit lid wil anoniem worden weergegeven”

Als je open staat voor een nieuwe interimopdracht zoals ik nu, dan is de “wie-heeft-je-bekeken”-functie van LinkedIn erg spannend: mensen hebben mij bekeken – beter nog: 30% meer mensen hebben mij bekeken dan vorige week!

Mijn gedachten gaan op de loop: “Wie is dat? Waarom bekijkt iemand mij? Zijn ze op zoek naar mij, heeft iemand mijn naam genoemd?”.

Mijn verbazing stijgt als je de spiegel omdraait en bekijkt , wie je bekeken heeft:
– een interim-bureau? – ja, dat begrijp ik.
– waarom bekijkt een Indiase webdeveloper mij? Komt dit meer omdat ik (nu nog!) digital manager ben van een bekend Nederlandsch A-merk?
– nee, maar dat verklaart weer wel al die account managers die hebben meegekeken –
– de volgende dan…..

Maar!

vóór je te weten komt wie nu allemaal het vlees keuren, bederft LinkedIn de peepshow: “Nog 205 personen hebben u bekeken. Bekijk de volledige lijst van 210 personen die uw profiel hebben bekeken in de afgelopen 90 dagen met LinkedIn Premium“.

Die Amerikanen hebben toch wel wat opgestoken van die bezoeken aan de Amsterdamse rosse buurt, dat moet ik ze nageven.

Terug naar de serieuze kant: ik geef het toe: ik voel mij aan de ene kant trots dat er belangstelling is. Aan de andere kant….voelt het toch als een veemarkt. Zeker als je leest bij een bekijker: “Dit lid wil anoniem worden weergegeven” – met zo’n leeg crimineel-profiel erbij. Alsof je door een groepje zonnebrillen bekeken wordt.

Maar dan herinner ik mij dat ik zelf op zoek was naar mensen en nee, dan wil je gewoon even kijken wat voor mensen er in de markt zijn – zonder gedoe. Want ooit was er een slimmerik de verbinding maakte tussen mijn naam, mijn Twitter-account en mijn telefoonnummer. En dan sta je met een mond vol tanden als iemand je belt en vraagt waarom je haar/hem net hebt bekeken, LinkedIn-stalker!

Okay – goed dan. Ik hou mijn nieuwsgierigheid voor mij.
Ik begrijp het. Neem je tijd in anonimiteit – bekijk mij dan maar.

Ik speel het kijkspel mee en wacht geduldig af – tot iemand het doek weghaalt voor een echte ontmoeting.