Het beelscherm bepaalt steeds sterker onze beleving van de wereld.

We zitten dagelijks voor diverse schermen en nemen met onze mobiele telefoons permanent schermen mee.

Het is dus van belang om elke centimeter van dat scherm zo goed mogelijk te gebruiken. En dat gebeurt : eerst hadden we een plat zwart/wit scherm, nu is het een kleurenscherm. Maar het blijft beperkt. Met Touch dat nu sterk door Apple gepusht wordt, krijgt het scherm meer mogelijkheden – een combinatie van scherm en keyboard. En met Augmented Reality applicaties zoals Layar (sinds eergisteren wereldwijd enthousiast ontvangen) krijgt het scherm diepte en is er een interface met de dagelijkse wereld.

In de onderstaande video gaat het weer een stuk verder: dit keer de combinatie van Touch met Hologrammen – virtuele, driedimensionale beelden. Dan wordt het beeld een stuk ruimer en de mogelijkheden van touch een stuk groter. Zonder dat je een keyboard of muis moet pakken, kan je een driedimensionaal beeld manipuleren. De film Minority Report is weer een stuk dichterbij. En de afstand van een computer naar de menselijke interface (oog & handen) weer wat kleiner. Als dit werkelijk werkt en je voelt ook de impact van een beeld op je hand – dan gaat er veel mogelijk worden.

De toepassingen

Ik vind het altijd leuk om dit soort innovatieve concepten te zien, maar dit blog wil graag concreet zijn. Over hoeveel tijd gaan we dit zien in de markt? Ik denk al vrij snel – over een jaar of 3. Op dit moment is Touch aan een erg snelle opmars bezig en dat betekent dat bedrijven steeds meer kwijt willen op onze kleine schermpjes. Bovendien: die vingers van ons zijn prachtig, maar ze zijn niet erg goed in twee dimensies: ze zijn gemaakt om dingen te pakken en te voelen.

De eerste applicaties verwacht ik in de Gaming- en Sex-industrie – niets is zo fascinerender dan 3D. En daarna ? Reclame, Entertainment. Wees dus niet verbaasd als je reclamebureau er over een jaartje of 3 mee komt.

6 gedachten over “Hologrammen & Touch

 1. Als narrowcaster juich ik zulke technieken/mogelijkheden absoluut toe. Mooi geschreven: “Het beelscherm bepaalt steeds sterker onze beleving van de wereld.” Immers met een beeldscherm ben je beter in staat op “gevoel” over te brengen met plaatjes/ foto’s en of video’s.
  Hologram (techniek) is voor mij narrowcasting 2.0 of 3D narrowcasting. De eerste echte hologram hebben we tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008 gezien. Als ik terug denk aan de beelden van CNN, vraag ik me af wat had je nog meer kunnen doen in combinatie met touch? Ik heb daar nog geen antwoord op.
  Ik denk dat eerst hologram op de markt komt met allerlei toepassingen voor educatie, trainingen, presentaties etc en daarna zal er “iets” komen met touch. Maar ik denk dat je gelijk hebt touch mogelijkheid zal eerst in de gaming-, sex wereld toegepast worden.

  Of dit allemaal binnen 3 jaar speelt! Geen idee. Ik denk 3d narrowcasting al veel eerder. Er zijn al kleine toepassingen met hologram voor de retailwereld.

 2. @Nico : ja, die is ook erg goed. Bedriegelijk simpel. Maar meer een voorbeeld van augmented reality dan hologrammen, vind ik. Erg leuk om als kerstkaart te krijgen.

 3. @s.r. – ik kan het mij voorstellen: hologrammen zijn al behoorlijk oud, maar het lukt maar mondjesmaat om een doorbraak voor ze te zien. Tegelijkertijd zien we nu allerlei technieken die ineens vooruitschieten in de acceptatie door een breder publiek.

  Dit zou een van de vele mogelijkheden kunnen zijn voor hologrammen. We gaan het zien.

Reacties zijn gesloten.