Dit is een exxtreem nerdy filmpje. Het stelt de vlucht van data pakketjes voor, bij een ophalen van een plaatje. En dan 40 keer vertraagd. Aan de linkerkant de client (bijv je browser) en aan de rechterkant de server (bijv van een website).
Elke cirkel stelt een netwerk pakketje voor. De groene zijn controle pakketjes. De grotere blauwe cirkels zijn data pakketjes.

Je ziet verschilende fasen : in het begin weinig activiteit (de handshake), dan oplopende stroom en de fase waarbij de volledige bandbreedte wordt gebruikt.

Waarom ik dit toch laat zien op een online marketing weblog? al was het maar omdat het er geestig uitziet en toch iets esthetisch heeft. Maar het belangrijkste: het is een standaard onderdeel van het online leven, maar bijna niemand heeft het er over. Hoe complex dit simpele downloaden van een plaatje is. Hoe op een of andere manier de datapakketjes weten wanneer ze moeten vliegen, in welke volgorde. En dan de client en server, die blijkbaar wel iets kunnen met die duizenden pakketjes.

Zo werkt het internet dus echt. Iedere keer als je met je muis klikt.

Packet Flight: HTTP request @ 40X from Carlos Bueno on Vimeo.