Een interessante ontwikkelingen vind ik de manier waarop we met computerkracht om gaan: eerst leken we voor eeuwig gedoemd om boven in zolderkamertjes te zitten met een loodzware kast en een oude TV, die het geluid maakten van een Nilfisk stofzuiger.

Van de PalmPilot en Lanier
Toen kreeg ik een ding, dat de PalmPilot heette. Je kon het beeld aanraken, wat een reactie gaf : tekeningetjes waren mogelijk, net als handschrift herkenning, die echt goed werkte. Nadien wilde ik het liefst fysiek contact met een computer. Dit werd ook nog eens geholpen door een geheel toevallige ontmoeting met Jaron Lanier, de bedenker van het concept Virtual Reality. In een krakkemikkerig zaaltje in de Jordaan vertelde hij wat 12 jaar later ging gebeuren.

Misschien is het ooit tijd om een aanrakings-overzicht te maken, maar dat is voor later.

..naar Han en CNN
Nu wil ik je een video laten zien, die bij presentaties de zaal minutenlang stil laat zijn. Het is Jeff Han, die je al eerder kon zien in een video van de TED-Conference. Hij heeft computerschermen uitgevonden, die je met je handen kan bedienen.
Hij heeft intussen zijn eigen bedrijf opgericht, Perceptive Pixel en de ontwikkeling staat duidelijk niet stil: de volgende video vind ik adembenemend mooi.

Deze versie is scherper, maar het kan zijn dat je computer het niet kan opstarten. De YouTube versie staat daarom hieronder embedded.

O, als je dacht dat je dit niet binnen 1 jaar zal zien: deze schermen zijn gemaakt door het nieuwe bedrijf. Dus ben ik benieuwd waar we ze het eerst gaan zien in Nederland. Ik hou mij aanbevolen voor dit soort touchscreen-spotters.

4 gedachten over “De toekomst van interactie: aanraking

  1. @Raoul: ja, dat wordt lastig als je hem in je broekzak wil steken. Nog even wachten dan.

    @Jacques: O ja, de de big ass table”van Microsoft! ;-D http://www.youtube.com/watch?v=CZrr7AZ9nCY

    Nee, dit was toch iets specialer. Overigens maken zij en Apple met veel plezier gebruik van het werk van Han en anderen. Was ongelofelijk om te zien hoe snel deze techniek op de markt werd gebracht, nadat hij het voor het eerst had laten zien bij TED.

Reacties zijn gesloten.