Internet Strategie,  Nieuwe Concepten

Zou jij je vrienden geld lenen ? Boober.nl


Een oude vriend van mij werkt bij Boober.nl. Het is een bedrijf, dat de afgelopen weken nogal in het nieuws kwam, doordat de AFM er wat van vond. Sinds vandaag is de stand dat ze binnenkort weer mogen handelen.

Boober is niet alleen : in de USA en de UK zijn er bedrijven die volgens hetzelfde principe werken : Zopa en Prosper.

Het idee achter Boober is als volgt : de site koppelt mensen die geld willen lenen aan mensen die dit geld willen verstrekken. Om het risico van terugbetaling in te schatten, heeft de site een aantal beoordelingstechnieken en geeft elke potentiele lener een risico inschatting mee. Op basis hiervan kunnen “investeerders” zien welke premie opweegt tegen het risico van niet (op tijd) terugbetalen.

Tot zover : een “gewone” markt, waar vraag en aanbod bij elkaar komen. Maar wacht ! Het zou geen web2.0 zijn, als er niet een social network-aspect aan zou zitten. En dat doet het : het idee is dat als je onderdeel bent van een redelijk herkenbare groep mensen, dit proces beter werkt : je leent eerder aan een vriend dan een onbekende.
En omgekeerd : je bent wel gek als je niet op tijd je lening terugbetaalt aan een andere vriend….tenzij je het niet erg vindt dat je reputatie kapot gaat. En dat laatste is zeker geen goed idee in het internet-tijdperk.
Ook onderzoek van de Deutsche Bank laat zien : “Groups keep high-risk borrowers in check” (PDF)

Om het nog meer bijzonder te maken : mijn eerste reactie was : je zal wel gek zijn om als potentiele lener zo te koop te staan met je wens om te lenen. Als je op deze site staat, kan je blijkbaar niet van gewone banken krijgen. Ik verwachtte een site met zeer anonieme leners.
Maar ook hier is een bijzondere ontwikkeling : ten eerste is het slim van leners als ze vertellen waarom ze het geld nodig hebben. Anderen gaan veel verder en leggen vrijwel hun hele doopceel op het internet. Het resultaat hiervan is anders dan je denkt : deze openheid zorgt ervoor dat investeerders zeer snel hadden ingetekend op de leningaanvraag van deze man. Je reputatie is dus wel degelijk iets waard.

Maar ! hoor ik je zeggen : het is een slechte site ! Want de brave ambtenaren hebben ons gered door Boober te sluiten.
Okay, ik begrijp dat het niet al te leuk nieuws was, maar het is niet zo dramatisch. Integendeel misschien zelfs.

De bovenstaande manier van geld leners en verstrekkers aan elkaar binden, is eeuwen het domein geweest van banken. En die industrie is zwaar gereguleerd en gecontroleerd. En niet voor niets.

Dus nu komt iemand met een geheel nieuwe benadering, noemt zich geen bank en doet, kortom, dingen op een andere manier. Gelukkig heeft Boober direct contact opgenomen met de AFM toen ze live gingen met het bedrijf. Dat de AFM nu alsnog besloten heeft om een aantal vergunningen te eisen, is jammer. Maar begrijpelijk gezien de verantwoordelijkheid die de AFM heeft.

Het zou wel handig zijn, om te beseffen dat de oorsprong van de financiële dienstverlening juist ligt bij groepen mensen die elkaar kenden en die daardoor het risico aandurfden.

Wat je ook vindt van Boober, het is een van de eerste echt nieuwe concepten in de financiële dienstverlening de afgelopen jaren.

7 reacties

  • Jan Kees

    Deze manier van lenen gaat volgens mij na een langzame start, een hoge vlucht nemen.
    Ik zie dit soort initiatieven voor de bankwereld als een disruptive technology aangezien het de tarieven en marges zwaar onder druk kan zetten.

    Wat hier gedaan wordt is in feite het combineren van peer reviews met het eeuwenoude verschijnsel dat mensen bereid zijn hun hele levensloop op straat te leggen als ze dat geld scheelt.

    Wat je aangeeft is terecht, als iemand open is over zichzelf en zijn financiele historie dan wekt dat vertrouwen. Dit is vooral nodig bij de eerste transactie. Daarna gaat het net als bij Ebay, als je maar voldoende positieve reviews hebt dan wordt het gepercipieerde risico lager.

    Als je dan geld kunt aanbieden tegen een lager tarief of in situaties waar banken geen risico willen lopen dan maak je je eigen markt.

    Zoals we bij Microfinance gezien hebben werkt de druk van de groep perfect om leners zich aan hun verplichtingen te laten houden.

    Conclusie: mijn vrienden durfde ik al geld te lenen, maar via dit soort initatieven durf ik het ook aan vage kennisssen.

    Sterker nog, waar ik bij vrienden uitga van het principe: als je ze geld leent kan je het net zo goed geven, het kost ongeveer hetzelfde en het geeft een hoop meer rust, is dat bij lenen 2.0 niet nodig.

  • diana de ruiter

    ik zie tussen alle schulden geen uitweg meer.
    ik vul het ene gat met het andere,mijn vriend werkt soms 80 uur in de week ,ook werk ik een paar uurtjes bij maar nog komen we er niet uit.
    een lening krijgen we niet .nu wilde ik u vragen of ik 10.000 euro kan lenen zodat ik de deurwaarders kan betalen en dat ik maar bij 1 iemand een schuld hebt.
    via een vriend ben ik aan u site gekomen.
    alvast mijn hartelijke dank. diana de ruiter

  • Ewout

    Beste Diana, ik neem aan dat je je vergist : ik schrijf over internet marketing en onderwerpen zoals Boober. Dat is hooguit wat ik doe.

    Het spijt mij te lezen dat je in de problemen zit. Ik neem aan dat je gehoord hebt over schuldsanering. Dat klinkt als de beste oplossing voor je problemen.

  • ArchiVision Directory

    Moeilijk onderwerp. Na een discussie vonden we het noodzakelijk om een enquête op te stellen op 1 van mijn blogs. Iedereen kan er zijn mening geven over hoe ver ze zouden gaan om iemand, een vriend, familie of vreemden geld zouden leden of niet. In het blogbericht heb ik ook geschreven hoe ik te werk zou gaan moest ik geld lenen aan iemand. Mijn voorkeur gaat dan naar een contractuele overeenkomst met bijvoorbeeld een maandelijkse aflossing. De resultaten van de enquête zijn te bezichtigen op: http://archivision-directory.blogspot.com/2010/06/zou-u-geld-lenen-aan-een-vragende.html

  • Jannus33

    Weet jij toevallig een plek waar je als je een bkr notering hebt een lening kunt aanvragen? Ik heb momenteel ook een uitkering dankzij de crisis maar heb dringend geld nodig!!

    • Ewout

      Hi Jannus, door de ondergang van de DSB zijn banken veel strenger geworden. Ik kan je nu niet meer vertellen waar je dan moet zijn. Succes !