Internet Marketing Manager

Social media en ROI

Social media bestaat dus meer dan 3 jaar, ehm : 5 jaar. En iedereen moet natuurlijk werken met social media.Want dat zeggen de social media gurus of goeroes allemaal. (niet allemaal, wel veel).

Social media en de arme marketing manager

Stel je een gemiddelde marketing manager voor: hijgend komt ze uit 2010, waar haar budget met 30% was ingekrompen en haar FTE’s in het beste geval gelijk gebleven zijn. Iedereen klopt op haar deur met de vraag wanneer het bedrijf nu gaat beginnen met social media. En ze is zoekend. Ja, ondanks dat social media “al” 5 jaar bestaat, zijn de geleerden er nog niet over eens wat exact de impact van social media is op harde zakelijke criteria.

Het social media – dilemma

Ja, iedereen doet het. Iedereen zit op Facebook, alle cijfers wijzen maar een kant op en dat is omhoog. Tegelijkertijd beginnen er verontrustend realistische berichten te komen dat een gemiddeld bedrijf met een gemiddelde marketing misschien gewoon te saai is voor social media!

Maar deze marketing manager heeft wat online ervaring. Ze kan zich herinneren hoe het 10 jaar geleden was, toen ze zelf begon als marketeer: ineens werd het internet opgegeven, omdat het allemaal een hype was. Maar het aantal internetters steeg gewoon door.
Alle cijfers nu wijzen erop dat consumenten social media heerlijk vinden en er steeds meer tijd spenderen. En dus besluit de marketing manager te investeren in social media – omdat consumenten duidelijk hiervoor met hun voeten stemmen. En of sommige bedrijven te saai zijn voor social media? Uiteraard! Maar hetzelfde kan gezegd worden van al hun andere marketing-uitingen, dus daar is weinig verandering te bespeuren.

Maar terug naar de tijden van voor de crisis wil ze ook niet meer: accountable marketing is haar nieuwe adagium. Dus: wat is de ROI van Social Media? Toegegeven, het is een wat saaie maatstaf voor zoiets, maar de financiële manager heeft de touwtjes strak in handen bij haar bedrijf. En ze heeft geen zin om hierover veel discussie te hebben.

Om haar en andere marketeers te helpen, een klein overzicht van interessante online discussies over het onderwerp:

ROI : wat zeggen de social media gurus ?

David Meerman Scott zegt: “ROI makes you Boring”. (maar ter promotie van zijn nieuwe boek zegt: How real time communications drive measurable ROI”). Je herkent het dilemma: als je alleen maar kijkt naar een meetlat, dan heb je een goede kans dat je het niet redt met een nieuw medium als social media. En ja: natuurlijk wordt ROI vreselijk misbruikt door managers die erg bang zijn om nieuwe dingen te proberen. Waar, waar, waar.

Maar een goede ROI, waarbij je verschillende maatstaven gebruikt, moet toch mogelijk zijn? Al was het maar om te voorkomen dat social media bij de volgende economische dip als eerste het marketing budget uitkukelen.

Brian Solis schrijft een interessant stuk, wat pleit voor het gebruik van ROI bij Social Media, maar het blinkt niet uit door gemak en practische bruikbaarheid.

Bart de Waele van Netlash heeft een mooie presentatie over sales met social media, maar ondanks de titel laat hij niet zien hoe je sales verkrijgt.

Een YouTube filmpje van Socialnomics (een ROI blog/boek) is lekker snappy, maar voelt toch iets te hyperig en weinig serieus aan.

Na wat zoekwerk heb ik een uitstekende presentatie van Olivier Blanchard gevonden, met geweldige SciFi-beelden ergens uit de jaren ’70, waardoor de presentatie goed wegleest en ook entertaining is. Met eenvoudige voorbeelden geeft hij aan: ja, het is aan de ene kant mogelijk om een social media strategie uit te voeren en tegelijkertijd aan de andere kant goed bezig te zijn met de ROI.

En hoewel het allemaal wat financieel aandoet: begin er gewoon mee. Vroeger of later komt iedereen er achter dat ook weer social media een aantal regels kent, waardoor het gebruik ervan wel of niet succesvol is.
Dus net zoals de marketing manager aan het begin van deze post: ook al is je hele organisatie razend enthouisiast voor social media: hou je in, check de bijgaande presentatie en start met de ROI ervan op te schrijven. Je kan er maar beter direct mee beginnen. Voorkomt weer zo’n vervelend budget gesprek, aan het einde van het jaar!

Olivier Blanchard Basics Of Social Media Roi

2 reacties

 • Reinier Willems

  Hi Ewout,

  hoorde laatst nog een interessante definitie van ROI in de context van social media..how aout: the Risk Of being Ignored?

  Gr,
  Reinier

  • Ewout Wolff

   😉 Dat is zeker een aardige, maar speelt niet helemaal in het veld van de Financiele bazen, vrees ik 😉 Maar is zeker het proberen waard, in deze eeuw van te weinig tijd & aandacht !