Online Leven

Online reputatie en het verleden

De meeste mensen hebben hun online reputatie wel onder controle. Maar ook de meest oplettenden worden verrast: een rare foto die zonder je medeweten online is gezet, een genant verhaal uit je studententijd. “Derden” kunnen voor vervelende verrassingen zorgen door prive gegevens online te zetten.

Familiearchieven online

Sinds kort heb ik een bijzondere variant hiervan ontdekt: familie archieven die online komen. Wees niet verbaasd als je familieverleden van de afgelopen 200 jaar al ergens online staat.

Verleden met scherpe kantjes

Dit zijn op het eerste gezicht geen schadelijke data. Maar er kunnen scherpe kantjes aan zitten: ziekte, welvaart, leeftijden, goed/slecht gedrag – er is veel uit af te leiden. Natuurlijk hebben deze gegevens geen impact op je. Maar moord, diefstal, oorlogsmisdaden, overspel, moetjes, echtscheiding, houden van slaven: wat zegt het over wie jij bent?

Een voorbeeld: we maken ons erg zorgen dat data van ons DNA ooit in de handen komen van verzekeraars: die zouden zien of we een verhoogde kans hebben om een ernstige ziekte te krijgen, met navenante stijging van je ziektekostenpremie. Zoals in dit voorbeeld. Of je hebt een familie met relatief veel criminelen – wie garandeert je dat toekomstige werkgevers hier niet op gaan letten?

Verleden tijd is een zwart gat

Ik maak misschien een heuvel van een molshoop. Maar ik probeer mij voor te stellen dat binnen korte tijd alle informatie van en rond iemand eenvoudig beschikbaar is. En dan is het verleden en de bescherming daarvan nog wel een zwart gat. Toch vreemd dat we steeds scherper gaan letten op de bescherming van de privacy, maar dat we het verleden daar nog niet toe rekenen.