Marketing Budget,  Online Leven,  Trends en Innovatie

Marketing van gratis – Monty Python zet videos op YouTube

Een paar weken geleden gebeurde er iets bijzonders op YouTube: een nieuw videokanaal werd geopend.DVD Monty Pythons Flying Circus

Het bijzonder was, dat hier een groep van artiesten eindelijk er de brui aan gaf: ze waren het spuugzat dat hun videos gratis online werd gezet en bekeken. En als straf kregen we : hun videos, maar dan in veel betere kwaliteit, gratis en wel en veel meer dan er ooit op YouTube stonden. Onder een kleine voorwaarde:

None of your driveling, mindless comments. Instead, we want you to click on the links, buy our movies & TV shows and soften our pain and disgust at being ripped off all these years.

Geestig natuurlijk, geheel in de geest van de groep. Maar ik bedacht mij dat ik eigenlijk al die jaren wel een verzamelbox van ze had willen hebben. En vond dit een goed gebaar, waar ik graag op wilde reageren. En kocht bij Amazon.de (scheelt in de verzendkosten) de verzamelDVD. Uiteraard zou deze actie hopeloos mislukken, maar ik als fan had een prettig gevoel om iets terug te doen.

Gratis marketing : werkt het ?

Opvallend aan deze ontwikkeling, is dat de Muziek- en Filmindustrie tot nu toe mordicus tegen dit soort ideeën was: DRM was de enige manier om de illegale downloads tegen te gaan. En al die tijd waren er mensen die ze vertelden: consumenten hebben helemaal niet zo de behoefte om slechte kopieën te downloaden, maar geeft ze tenminste een goed alternatief. Als de enige andere optie is om voor een CD €30 te moeten betalen, waarom denk je dan dat mensen illegaal blijven downloaden ?

Maar nu lees ik een paar dagen geleden een spectaculair bericht in Gizmodo over deze actie : De Pythons verkopen 23000% meer DVDs sinds/dankzij deze actie ! Zou gratis weggeven dan toch kunnen werken ? Zou Chris Anderson dan toch weer gelijk krijgen met zijn “Free, why $0,00 is the future of business” ? En zou Prof. Robert Cialdini hier vertellen dat ook nu weer het gratis weggeven van iets je over de streep trekt ? De ratio zou het prettig vinden.

Marketing by aardig vragen

Maar nu blijkt : er is ook een andere manier. Gewoon, aardig vragen helpt ook.
Is dit de toekomst ? Mensen lief vragen te betalen ? Laten we eens naar dit voorbeeld kijken:
Ik denk dat in dit geval twee groepen mensen de credit card hebben getrokken: oude Python-fans (zoals ik), die hun oude helden willen steunen en aan de andere kant: een hele jonge generatie, die dankzij YouTube nu geconfronteerd is met Python-mania. Het Python-channel heeft in dit geval vooral gewerkt als promotietool.
Plus: de waarde van het materiaal was zonder meer groot. Plus: er was een speciale DVD box, die een erg goede prijs/kwaliteitswaarde heeft. Plus: de emoties werden goed bespeeld: iedereen heeft wel eens het gevoel, dat hij eigenlijk iets stiekem zit te doen, door te kijken naar overduidelijk gejat materiaal. Deze actie was een goede manier om terug te betalen, een goede aflaat voor het schuldgevoel.  Dat is de rationele verklaring.

De geest van Wikipedia

Als ik iets meer zou filosoferen, dan zou ik zeggen dat het misschien ook wel een vorm van beloning is, die je krijgt als je een trouwe troep met fans hebt, bij wie je veel goodwill hebt. En die bereid zijn om je iets terug te geven als je zaken weggeeft. Zeker als je diensten waarde hebben en ze de prijs/kwaliteit redelijk vinden (voor de eerste keer). Gewoon, omdat de meeste mensen fatsoenlijke mensen zijn. Noem het de geest van Wikipedia – het idee dat er genoeg mensen zijn, die gewoon leuk willen meewerken en die beloning en kudos geven, waar die terecht zijn. Zonder druk, zonder dwang.

Wow, dat zou mooi zijn.