Nieuwe Concepten,  Online Leven

Aandacht en Virtual Happiness: Jim Stolze experimenteert

Jim Stolze (zie foto) werkt voor Ilse Media. Hij is een van de weinige mensen die geprobeerd hebben om een Nederlandse Podcast over Marketing te maken, waarvoor hij alleen al onze bewondering verdient.

Aandacht en Geluk
Een keer per jaar worden de bloggers van Marketingfacts uitgenodigd op een boottocht, die dit jaar over het IJ ging. Tijdens deze tocht had ik eindelijk tijd om een keer bij te praten met Jim. We kwamen er achter dat we naast podcasting nog een interesse hadden: aandacht.

We spraken over een aantal aspecten, zoals je met meerdere onderwerpen tegelijkertijd bezighouden: geeft je dit veel voldoening en geluk ? Ik vertelde Jim van de frustraties van Howard Rheingold, die erachter kwam dat studenten tijdens zijn zeer gewilde colleges gewoon hun mail zaten te checken, te chatten of een spelletje te spelen. We concludeerden dat werkelijke aandacht zeer belangrijk is, zeker voor persoonlijke relaties.


Jim’s experiment: even geen online interactie
Zonder dat ik het toen wist, was Jim al aan het plannen voor een experiment over Geluk. Volgens Jim is de belangrijkste factor hiervoor sociale interactie. En dus aandacht. Het experiment houdt in: zou Jim’s geluk minder/meer worden, als hij zijn online leven tijdelijk helemaal neerlegt en dus geen tijd en aandacht geeft/krijgt voor zijn sociale leven online ? Gisteren is hij hiermee begonnen en heeft waarschijnlijk tijdens het schrijven van deze post de eerste tekenen van een online cold turkey.

Hij legt het zelf hieronder even uit:

Mijn ideen over Jim’s experiment
Natuurlijk gaat het Jim lukken, dit experiment. Zijn vrienden moeten gewoon even wat andere communicatiekanalen gaan gebruiken, maar that’s it. Zijn Long Tail aan semi-vrienden zal misschien wat minder lang worden, maar that’s it. Geen grote schade daar. Ik geloof dat je eigenlijk pas na 3 maanden iets zou kunnen zeggen over het verschil dat je voelt als je wel/niet online bent. Kijken of Jim het zo lang kan volhouden.

Maar de vraag: “geeft online alleen happiness?”, is boeiend. Ik heb een paar jaar volgehouden dat het mogelijk moest zijn. Er waren mensen die met elkaar gingen trouwen, terwijl ze elkaar alleen maar online kenden. Ik heb tot op de dag van vandaag kennissen, die ik alleen van een online community ken. Dus online

Voor echt geluk is online en offline interactie nodig
Maar ik moet toegeven: die argumenten had ik in de tijden van een beginnend internet, waarbij je als internetter behoorlijk moest verdedigen tegen de gevestigde orde. Ik kijk er nu duidelijk anders tegenaan. (zie: “Grenzen aan het leven online”)

Ook in online communities is het bekend dat “alleen maar” online elkaar kennen, problemen oplevert in het leven van een online community: op een gegeven moment is het blijkbaar nodig om de gezichten en stemmen van die mensen die je online kent, te zien en te horen. Mensen blijven zonder offline kennismaking wel doorgaan met elkaar, maar de kans dat er werkelijke verdieping plaatsvindt in relaties, wordt gering geacht.

Dit is ook mijn eigen ervaring: je kan heel leuk met iemand online praten, maar we zijn wezens met meer dan alleen hersens en ogen die kunnen lezen. Non-verbale communicatie wordt in dit kader vaak genoemd. Ik denk dat het aloude “in elkaars ogen kijken” blijkbaar veel meer overdraagt dan zien wat de kleur van de ogen van de ander is. Ik denk daarom dat het altijd een combinatie zal moeten zijn van Virtual & Real-life Happiness.

Het experiment van Jim blijft boeiend en ik ben dan ook benieuwd wat de uitkomst gaat worden. Een ansichtkaart van mij gaat zodadelijk op de bus. Stuur hem ook even een kaart:

Jim Stolze
P.O. Box 201
3140 AE MAASSLUIS
The Netherlands

of bel hem : 31 6 55196630

Heeft hij ook wat geluk in deze donkere dagen.